skip to Main Content

Mantelzorgers verwaarlozen vaak hun eigen gezondheid

Mantelzorgers, die vaak jarenlang een dierbare of vriend bijstaan, lopen meer kans hun gezondheid te verwaarlozen, zo blijkt uit een nieuw onderzoek van de American Psychological Association.

Uit een telefonische enquête, uitgevoerd door de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) onder bijna 110.000 mensen, bleek dat degenen die voor een familielid of vriend met gezondheidsproblemen zorgen (24.034 personen), minder vaak een ziektekostenverzekering hebben dan andere Amerikanen. Ook doen zij minder vaak een beroep op de diverse gezondheidsdiensten. Bijna twee derde (64.5 procent) van de mantelzorgers waren vrouwen.

“Mantelzorgers lopen 26 procent meer kans om geen ziektekostenverzekering te hebben vergeleken met niet-zorgverleners, en lopen een significant hoger risico, een extra risico van 59 procent, door niet naar een dokter te gaan vanwege de kosten,” zei Jacob Bentley, een universitair hoofddocent klinische psychologie aan de Seattle Pacific University in een verklaring.

Bentley, de corresponderende auteur van het onderzoek dat in het tijdschrift Rehabilitation Psychology werd gepubliceerd, merkte op dat mantelzorgers ook meer risico lopen op depressieve stoornissen en in hun dagelijkse activiteiten op zijn minst één beperking ondervinden als gevolg van lichamelijke, geestelijke of emotionele problemen.

De uitkomst van het onderzoek was niet onverwacht. Uit eerder onderzoek is gebleken dat de mantelzorg het vinden van een baan of promotie maken op het werk kan bemoeilijken. Bovendien kan de behoefte aan een flexibel werkschema leiden tot een lager inkomen. Wat de onderzoekers wel verbaasde, was de omvang van het probleem.

“Hoewel we verwachtten dat mantelzorgers meer risico zouden lopen op deze gebieden, waren we bezorgd toen we erachter kwamen wat de omvang van deze risico’s was en welke barrières er zijn voor mantelzorgers met betrekking tot toegang tot de gezondheidszorg. Gezien de omvang van deze problemen denken we dat onze bevindingen de noodzaak van aanvullend onderzoek rechtvaardigen. We zullen beter betaalbare, meer toegankelijke diensten moeten ontwikkelen die tegemoetkomen aan de veelzijdige behoeften van mantelzorgers.

Uit het onderzoek bleek dat bijna de helft van de mantelzorgers deze rol al twee jaar of langer vervulde. Meer dan de helft besteedde maximaal acht uur per week aan de zorg, maar wel 22.7 procent van de ondervraagden zei er 20 uur per week of meer aan kwijt te zijn. 50.6 procent van de mantelzorgers zeiden persoonlijke verzorging als onderdeel van de zorg te hebben (medicijnen geven, eten geven, aankleden en baden). 77.1 procent zei huishoudelijke taken (schoonmaken, geld beheren, maaltijden bereiden) uit te voeren.

De overgrote meerderheid van de mantelzorgers (79.3 procent) zei geen behoefte te hebben aan ondersteunende diensten, zoals cursussen over zorgverlening, hulp om toegang tot bepaalde diensten te krijgen, steungroepen of individuele therapie om te leren hoe men het best omgaat met mantelzorg of respijtzorg.

Bron: https://www.aarp.org

Mariette Otten McGovern

is vertaalster, musicus en werkt als taalcoach voor Rosetta Stone. Ze woont en werkt in Florida, in de Verenigde Staten.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X