Mantelzorg en belastingaangifte 2023

Doe je belastingaangifte en ben je mantelzorger? Dan is het goed om te weten welke aftrekposten je mag gebruiken van de belastingdienst. Wij zetten wat verzamelde belastingtips voor je op een rijtje. Doe er je voordeel mee!

Er bestaan helaas geen speciale belastingregels voor mantelzorgers, maar in sommige punten komt de belastingdienst jou als mantelzorger een beetje tegemoet. Dat is vooral het geval als je zorg verleent aan iemand die deel uitmaakt van jouw huishouding.

Aftrek meerkosten
Door een handicap of ziekte kom je bijna altijd voor meerkosten te staan. Je betaalt kosten voor medische zorg, hulpmiddelen, aanpassingen, extra kleding, reiskosten, dieetvoeding en nog veel meer. Een deel van die kosten kun je terugkrijgen via de aangifte inkomstenbelasting. Ook als je een laag inkomen hebt (bijvoorbeeld rond het sociale minimum) en nauwelijks belasting betaalt. Maak dus gebruik van de aftrek van zorgkosten!

Belastingaftrek zorgkosten

Bepaalde zorgkosten die je hebt voor een persoon van 27 jaar of ouder die bij jou in huis woont en die afhankelijk is van jouw zorg, kan je aftrekken van de belasting. Het gaat om personen die zonder jouw zorg aangewezen zouden zijn op beroepsmatige hulp of verzorging. De laatste jaren zijn er helaas steeds minder kosten aftrekbaar, maar toch kan het de moeite lonen.

Reiskosten ziekenbezoek 

Bij ziekenbezoek zijn de reiskosten onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar. Hier zijn de relevante voorwaarden:

  1. Jij en de zieke moeten bij het begin van de ziekte samen een huishouden
  2. Je bezoekt de zieke regelmatig gedurende het jaar.
  3. De zieke wordt langer dan een maand verpleegd.

De enkele reisafstand tussen je woning of verblijfplaats en de plaats waar de zieke wordt verpleegd (gemeten langs de meest gebruikelijke weg) moet meer dan 10 kilometer zijn.

  • Voor reizen per auto mag je voor het jaar 2023 €0,21 per kilometer aftrekken.
  • Voor reizen per taxi of openbaar vervoer mag je de werkelijk gemaakte kosten aftrekken.

Let op: Alleen de bezoeker mag deze kosten aftrekken, niet de zieke.

Extra kosten

Door een handicap of ziekte kom je bijna altijd voor meerkosten te staan. Je betaalt kosten voor medische zorg, hulpmiddelen, aanpassingen, extra kleding, reiskosten, dieetvoeding en nog veel meer. Een deel van die kosten kun je terugkrijgen via de aangifte inkomstenbelasting. Ook als je een laag inkomen hebt (bijvoorbeeld op het sociale minimum) en nauwelijks belasting betaalt. Maak gebruik van de aftrek van zorgkosten!

Geneeskundige hulp 

Het gaat hier om kosten voor medische en paramedische zorg, inclusief tandartskosten. Denk ook aan erkende medische behandelingen in het buitenland die jouw verzekeraar niet vergoedt. Het moet wel altijd gaan om behandelingen door artsen of paramedici die werken volgens in Nederland geldende medische standaarden. Ook uitgaven voor particuliere ziekenzorg (verpleging en verzorging) vallen onder deze post.

Medicijnen op doktersvoorschrift 

Het gaat om geneesmiddelen en verbandmiddelen, op voorschrift van een erkende arts. Ook uitgaven voor homeopathische middelen zijn aftrekbaar, maar alleen als ze door een erkende arts zijn voorgeschreven.

Hulpmiddelen

Denk aan steunzolen, elastische kousen en prothesen (waaronder ook bruggen die een tandarts aanbrengt), aanpassingen aan een auto, fiets of ander vervoermiddel. Niet aftrekbaar zijn de uitgaven voor brillen, contactlenzen, eenvoudige loophulpmiddelen (stokken, krukken en rollators), rolstoelen, scootmobielen en woningaanpassingen.

Extra uitgaven voor kleding en beddengoed (vast bedrag)

Het gaat bij deze post om kosten voor (het wassen van) kleding en beddengoed. Deze kosten zijn onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar. Belangrijk is dat de kosten een rechtstreeks gevolg zijn van ziekte of beperking.

Extra gezinshulp 

Het gaat bij deze post alleen om particuliere huishoudelijke hulp of persoonlijke ondersteuning, zonder indicatie, of naast een indicatie (als de indicatie niet toereikend was). Er geldt voor de aftrek van gezinshulp een extra drempelbedrag, afhankelijk van je inkomen. Alleen uitgaven boven deze drempel zijn aftrekbaar. Maakt je gebruik van extra gezinshulp, dan berekent de online aangifte automatisch deze extra drempel.

Dieet op voorschrift van een dokter of diëtist 

Je kunt alleen een dieet opvoeren dat genoemd wordt in de dieetlijst van de Belastingdienst. En alleen als je dit dieet volgt op voorschrift van een arts of een erkende diëtist. Je moet daarom over een actuele, ondertekende dieetverklaring beschikken.

Voor de diëten in de tabel van de Belastingdienst gelden vaste aftrekbedragen. Je hoeft dus zelf geen bedrag in te vullen. Dat doet het aangifteprogramma voor je. Je hoeft ook niet te bewijzen dat je het dieet gevolgd hebt en wat dat gekost heeft. Voor de aftrek is het voldoende dat je het dieet voorgeschreven hebt gekregen.

 

 

Heb jij – als lezer – nog een tip? Schrijf deze dan in een reactie onder dit bericht. Zo helpen we elkaar en laten we niet onnodig geld liggen! 🙂

 

 

Bronvermelding: Ieder(in)

Avatar foto

Jolanda Groothuis, trotse dochter van Willem💖, voor hem heb ik jaren gezorgd en door hem ben ik hier ooit eens op het platform terecht gekomen. Mantelzorgelijk heeft mij zoveel gegeven: hier kreeg ik antwoorden op mijn vragen, hier kon ik vrijuit mijn zorgen delen met lotgenoten, hier voel(de) ik mij thuis.
En ik ben nog lang niet van plan om dit "warme nest" te verlaten!

Samen staan we sterker, daar blijf ik van overtuigd!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top