Mantelzorg als verdienmodel #opinie

Mijn laatste opinieblog ging over de mantelzorgmakelaars.
Ik heb mij onder deze makelaars niet erg geliefd gemaakt door te vinden dat ik het ronduit te gek voor woorden vind dat mantelzorggeld verdwijnt naar makelaars die bepaalde taken overnemen. Dat is dan geen mantelzorg meer maar gewoon betaald werk.
Maar de mantelzorgmakelaars zijn niet de enigen want afgelopen periode was ik veel te vinden op de sociale media en een ienieminie onderzoekje liet zien dat ook commerciële bedrijven #mantelzorg ontdekt hebben.
Van bloemisten tot doodgravers, verzekeraars en kledingshops.
Ik kon het niet laten om de kledingwinkel te vragen waarom ze in hemelsnaam de hashtag #mantelzorg gebruikten, want mijns inziens had hun winkel daar niets mee te maken.
Het antwoord was: “Wij verkopen vele kleding aan ouderen, die verzorgd worden door mantelzorgers.”
Tuurlijk. Wat een flauwekul verhaal. Moet ik geloven dat deze kledingwinkel al hun klanten vraagt of zij verzorgd worden door een mantelzorger? Hoe weten zij dit te beweren? Ik gok dat het een wilde gok is van ze.
Slim. Of niet?
Ik vond het zo achterlijk dat ik niet wist of ik er nou om moest lachen of huilen.
Het is bezopen: iedereen die gebruik maakt van mantelzorg om zo een graantje mee te pikken in de financiële wereld.
Mantelzorgers vallen om, moeten stad en land bewegen om op maat geleverde ondersteuning te krijgen en de slimmeriken onder ons weten er weer geld van te maken.
En tot overmaat van ramp loopt er ook nog iemand te roeptoeteren dat mensen die mantelzorg weigeren  te leveren die zorg maar moeten afkopen, iemand die voor een Nederlands belangenvereniging voor mantelzorgers werkt of werkte.
Mantelzorg wordt een verdienmodel.
En de mantelzorgers zelf?
Tja…die worden nog steeds niet gehoord.
Zullen wij dan maar naar het Malieveld?

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. Beste Aletta, wat mij in jouw verhaal een beetje tegen de borst stuit, is dat jij bij voorbaat ondernemers beticht dat zij gebruik maken van andermans ellende. Als ik dood ga en er moet een uitvaartverzorger worden ingeschakeld, dan is dat toch ook gewoon hun werk. Wat is er mis mee dat mensen proberen om een onderneming te beginnen, waarbij zij andere mensen kunnen helpen. Uiteindelijk moet er bij iedereen brood op de plank komen. Ikzelf ben ook mantelzorgmakelaar i.o. en ik heb voor dit beroep gekozen, omdat ik zelf mantelzorger ben geweest van mijn moeder en vader (inmiddels beide overleden) en nu nog van mijn zus (psychiatrisch patient).
  Als de gemeente mij gaat bijstaan als mantelzorger zijn zij beperkt in wat ze aan kunnen bieden, gaat tenslotte om belastinggeld wat verdeeld moet worden over meerdere partijen.
  Dus uiteindelijk is niets gratis, komt alleen uit een ander potje.
  Dat een kledingwinkel de hashtag mantelzorg gebruikt, is hun goed recht, of ze daar daadwerkelijk extra klanten mee binnen zullen halen, denk het niet.
  Wat de mantelzorgmakelaars betreft, het is een aanvulling en niet een vervanging voor wat de gemeente zou moeten bieden. Daarnaast merk ik en heel veel van mijn collega’s dat veel zorgprofessionals ons als een toegevoegde waarde zien en dat het heel fijn samenwerken is.
  Het is dus heel mooi om te zien hoe formele zorg en informele zorg samengaan.
  Laten we het allemaal wat positiever benaderen, daar heeft de mantelzorger toch veel meer aan.

 2. Wat Nancy schrijft, daar ben ik het wel mee eens. Mantelzorgmakelaars zijn onafhankelijk en staan naast de mantelzorger. Zij nemen tijdrovende regeltaken uit handen.
  Als mantelzorger van mijn moeder, vond ik de gemeente vaak tegenover mij staan. Als ik toen geweten had van het bestaan van de mantelzorgmakelaar, had mij dat veel tijd kunnen besparen. Tijd die ik liever aan mijn moeder had willen besteden.

  #metmantelzorg #Alzheimer #elusive #mantelzorgmakelaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top