skip to Main Content

Leven na mantelzorg: Wat kan je omgeving doen?

Mantelzorgers stellen hun leven maanden- of zelfs jarenlang in het teken van de zorg voor een dierbare. Is die periode voorbij, dan is het heel moeilijk om je eigen leven weer op te pakken. Er zijn zelfs mensen die in een zwart, depressief gat vallen. Denk je ook in: na een zware periode van zorg, de uitvaart en het afhandelen van allerlei zaken heb je ineens zeeën van tijd over. Het is natuurlijk niet zo gek dat je jezelf op dat afvraagt of je je leven nog wel zin kunt geven. Zeker als je alleen achterblijft.

Voor je omgeving is die fase ook bar lastig. Heb je het eindelijk niet zó druk meer met zorgen, is er weer tijd om dingen voor jezelf te doen en dan ben jij nog steeds zo neerslachtig en wil je niets. Moeilijk te begrijpen voor je familieleden en vrienden. Ze willen zo graag weer contact of iets leuks met je ondernemen.

Of het kan omgekeerd zijn: Je bent (als ex mantelzorger) niet te stoppen en onderneemt het een na het ander. Daardoor kan je omgeving het gevoel krijgen dat je te hard van stapel loopt en op die manier je rouwgevoelens weg drukt. Herkenbaar voor mij. Niet dat ik bewust wegstopte, ik had het druk met de hulplijnen in de twee maanden na het overlijden van mijn vader. Maar mijn omgeving heeft zich daar best eens zorgen om gemaakt. Bewust of onbewust toch wegdrukken? Weet dan dat die dip uiteindelijk toch komt. Laat het dus maar gebeuren.

Hoe het ook zij: onthoud asjeblieft dat elke persoon anders is, alsmede de situatie waar hij of zij in zat. Elke mantelzorger waarvan de dierbare is overleden kampt met verschillende, vaak dubbele emoties: Opluchting en meteen schuldgevoel omdat je opgelucht bent. Rouw om de persoon die overleden is maar ook rouw om de fase die voorbij is. En daarbij afscheid moeten nemen van alle mensen die bij de zorg betrokken waren. Misschien moeilijk om van een afstand te moeten toekijken hoe iemand worstelt met de situatie en zichzelf.

Er zijn echter best een paar dingen die je zou kunnen doen om diegene te helpen:

  • Het kan zo zijn dat je vindt dat iemand te snel weer dingen onderneemt, of juist te lang blijft hangen in zijn of haar verdriet. Oordeel niet te snel en zeg ook liever niets. Je weet namelijk niet zeker of dat echt zo is. De ene persoon is de andere niet, en hoewel je het ongetwijfeld lief bedoelt, je uit daarmee ook kritiek. Kritiek waar je als rouwende mantelzorger echt niet op zit te wachten. Beter is om open vragen stellen als: Hoe gaat het met je? Is er iets wat ik voor je kan doen? Heb je ergens zin in?
  • Nodig diegene uit. Realiseer je dat de wereld van iemand die mantelzorg verleende gedurende het zorgproces steeds kleiner is geworden: er was echt weinig tot geen tijd voor sociale contacten. Het hele leven draaide een tijdlang enkel om degene die ziek was. Het kan dus goed zijn dat iemand sportafspraken, etentjes e.d. in die periode heeft afgezegd. Dat weer uit jezelf oppakken is heel moeilijk als je moe bent doordat er veel van je is geëist, en je daarnaast ook nog in een rouwperiode zit. Wacht dus niet tot diegene zelf weer het initiatief neemt, maar nodig hem of haar uit om mee te gaan sporten, fietsen of wandelen of een keer gezellig te komen eten.
  • Erken wat hij of zij heeft gedaan en meegemaakt. Laat merken dat je beseft dat iemand een moeilijke periode heeft doorgemaakt, en spreek ook waardering uit voor wat hij of zij in die periode heeft gedaan en hoe diegene zich heeft ontwikkeld. Want ik verzeker je: zeker op het gebied van sociale vaardigheden en crisissituaties is elke mantelzorger door de ervaring met zijn of haar dierbare een kei geworden. Voordelig voor jullie relatie 😉
  • Wees lief voor elkaar!

Tot de volgende keer X

 

 

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X