skip to Main Content
Koester Het Verleden En Maak Nieuwe Herinneringen #tips

Koester het verleden en maak nieuwe herinneringen #tips

De komende weken lees je op deze plek een stuk van Agnes Lagerweij. Na jarenlang mantelzorgen, schreef ze haar ervaringen en adviezen op in een boek. Wat mooi dat we Agnes’ inzichten met jullie kunnen delen! Deze week gaat het om het inzicht: koester het verleden en maak nieuwe herinneringen.

Het is lastig omgaan met iets wat je niet meer hebt. Als alles voortkabbelt, dan vind je alles in je leven gewoon en vanzelfsprekend. Je merkt pas hoe ongewoon het is, als je iets weg is en niet meer terugkomt. Bijvoorbeeld je gezondheid die achteruit gaat, mensen waarvan je houdt die overlijden of je verliest je baan.

Emoties bij verlies

Door een bepaalde gebeurtenis kan je leven een periode stilstaan en je verliest je levenslust. Zo’n verlies roept een wirwar aan gedachten en gevoelens op waarop je emotioneel en lichamelijk reageert. Eerst het gevoel van ongeloof. Je kunt je niet voorstellen dat dit jou is overkomen. Soms kruipt daarna de boosheid naar boven. Het gevoel van onrecht dat je is aangedaan. Je wilt het liefst alles bij het oude laten. Als het verlies er toch echt is, kun je je somber en neerslachtig voelen. Je hebt geen zin in mensen om je heen. Je bent het liefst op jezelf.

Langzaam aan lukt het je om het verlies te accepteren. De draad weer op te pakken en te zoeken naar een nieuwe betekenis in je leven. Hoe kun je weer zin aan je leven geven? Ieder geeft een ander antwoord op verlies en verwerkt verlies op zijn of haar manier.

Klaas: Piekeren in stilte

Klaas heeft zijn vrouw verloren. Hij is een aantal jaren mantelzorger voor haar geweest. Als hij terugkijkt, was hij haar al veel eerder verloren. De geheugenproblemen werden steeds erger. Haar gedrag veranderde. Soms herkende hij zijn eigen vrouw niet meer. Tijdens het zorgen voor haar had hij het te druk om daaraan te denken. Praten over dingen ging op het laatst niet meer. Ze begreep hem niet. Nu is er de stilte, de eenzaamheid en de zeeën van tijd. Onderweg zijn er mensen afgehaakt. Zijn hoofd staat ook niet naar aan contact met anderen. Piekeren doet hij elke dag. Over hoe het vroeger was met haar. Hij mist haar. Zin in morgen heeft hij niet.

Nieuwe kleine dingen doen

Zijn buurman is een volhouder en kijkt elke dag om de hoek. Hij kruipt uit het dal en begint weer zin in kleine dingen te krijgen. Op advies van de buurman gaat hij nu 2x in de week naar de biljartclub. Hij kijkt er naar uit om er naartoe te gaan. Laat je verleden je niet bitter maken, maar beter. Het de gemis blijft, koester het verleden en maak nieuwe herinneringen!

 

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X