skip to Main Content
Jong Geleerd #hartvoorregelen

Jong geleerd #hartvoorregelen

Je gunt je kinderen een onbezorgde jeugd, met veel ruimte om te spelen en te ontdekken. De enge en nare dingen probeer je zo veel mogelijk buiten te sluiten. Dat is een goede eigenschap. Kinderen mogen vrolijk en vrij opgroeien, met weinig verplichtingen en veel ruimte voor wat mooi en leuk is.

Terugkijkend in fotoboeken en op Social Media zie je dan de blije gezichtjes, de heerlijke maaltijden samen, de fijne vakanties, de schoolmusical.

Heel Holland bakt, brengt veel mensen samen in de keuken. De Allerhande staat vol met recepten die je samen met je kinderen kunt maken. Lekker, de kneedhaken aflikken. Dit zorgt voor veel leuke herinneringen. Maar ik mis nog iets.

Naast leuke dingen, vooral ook de moeilijke dingen voordoen

Het rijtje activiteiten die mensen met hun kinderen is bijna eindeloos. Het rijtje taken die kinderen hebben is vaak bijzonder kort.

Als ik dan vraag waarom ouders serieuze dingen niet samen met hun kinderen doen, krijg ik een standaardlijstje met antwoorden. Ken jij ze ook?

©              Kinderen wil je niet confronteren met narigheid, dat kunnen ze niet aan

©            Ze zijn druk met school, sport, creatieve lessen, vrienden

©            Het is gedoe om je kinderen mee te nemen. Alleen doe je het sneller

©            Ik moest in mijn jeugd taken doen, dat wil ik mijn kinderen niet aandoen

Kom het je bekend voor? Heb je zelf ook één of meer van deze antwoorden als reden om je kinderen buiten je mantelzorg te houden? En weet je kind niet wat er allemaal komt kijken bij jouw mantelzorgtaken?

Graag wil ik een pleidooi houden om in ieder geval met je kinderen te delen dat er zorgen zijn en dat er veel taken op je afkomen. Laat hen weten dat jouw hulp aan iemand in je omgeving niet vrijblijvend is. Dat de hulpvrager van jou afhankelijk is. Dat jij jezelf dingen ontzegt omdat je simpelweg niet genoeg tijd meer hebt en geen energie.

Dat is de eerste stap. Praat erover. Geef je kinderen inzicht in wat het voor jou betekent.
En benoem naast je taken en zorgen ook wat je eruit haalt: voldoening, een diepere band, vertrouwen en rust dat de dingen gebeuren zoals je zou willen, wilskracht, plezier. En vaak ook een snellere genezing, omdat jij tijd en aandacht geeft. Vergeet vooral dit laatste punt niet!

 Je kind kan veel meer dan jij denkt

Probeer het maar eens. Als de kinderen kleiner zijn, vinden ze het erg leuk om samen de auto te wassen, de was op te hangen, boodschappen te doen. En als het lukt, kun je daarna snel een deel van de taken overdragen. De eerste keer alleen naar de winkel, dat is een belevenis!

Dit soort gewone dingen zorgen voor zelfvertrouwen, een stabiele rol in het gezin. Ontwikkelen van vaardigheden die later van pas komen.

Wat doen jouw kinderen? En doen ze ook wel eens iets uit zichzelf voor andere mensen? En dan bedoel ik niet meedoen aan een actie van school of de club. Maar echt zélf iets doen?

Juist als je laat zien dat het kan tegenzitten en dat je daar als familie of buurtgenoten wat in kunt betekenen, dan maak je kinderen evenwichtiger. En kunnen zij zelf ook hun hulp aanbieden en ervaren hoe mooi dat is. Gun ze die rol.

Een kind kan de was doen

Met de machines van tegenwoordig kunnen kinderen dat inderdaad.

Ik bedoel er in deze situatie mee, dat kinderen vaak een mooie kijk hebben op de taken die je doet. Dat kan vaak handiger, sneller. Het is in ieder geval gezelliger om het samen te doen!

 

Avatar

Mientje den Boer

Hart voor regelen in actie voor de mantelzorgers

www.hartvoorregelen.nl

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X