Je inschrijven als mantelzorger? Ik zeg Doen!

Op weg naar Nieuwjaar 2022 en in deze tijd van het jaar is het altijd een beetje terugblikken en vooruitzien. Rond de dag van de mantelzorg op 10 november werden de maatregelen weer wat strikter, waardoor we een ietwat aangepast programma hadden. Zo waren we op diverse plekken te vinden om chocolade uit te delen aan mantelzorgers en bij te praten, maar ook om informatie uit te delen aan inwoners  over mantelzorg. Bijvoorbeeld op het Marktplein in de stad, met daardoor weer een ander bereik met mooie gesprekken. En door dit soort activiteiten, de samenwerking binnen ons Mantelzorgnetwerk en berichtjes hierover in de diverse media kwamen er nog een heel aantal nieuwe aanmeldingen binnen van mantelzorgers om zich te laten inschrijven.

• Ja ik zorg eigenlijk al zo jaren voor mijn man, kom ik ook in aanmerking?
• De buurvrouw zei: ‘Heb je nu nog niet gebeld met Sociaal werk De Kop?’, dus ja bij deze…
• Er was vorige week een wmo-consulent bij me en die had het over mantelzorg. Ik had hier nog nooit van gehoord en meld me graag aan, beetje op de hoogte blijven. :)
• Jullie waren in de stad hè, ik dacht nu toch maar even bellen!

Diverse appjes, mails en telefoontjes, die de laatste weken allemaal zo’n beetje doorlopen zijn. En wat levert dat weer mooie inzichten op! Het is bijna altijd een soort van hobbel om een mantelzorger duidelijk te maken dat hij of zij mantelzorger is. Want het is toch vanzelfsprekend dat we voor elkaar zorgen? (zeker!) En ik hoef daar toch niets voor te hebben? (nee, niks hoeft). Wat heb ik er dan aan, aan zo’n inschrijving? Kortom: veel mantelzorgers ervaren in eerste instantie een drempel.

Het is wat mij betreft vooral het bewustzijn. Bewustzijn van het feit dat er aan jouw zorg voor je geliefde niet zomaar voorbij kan worden gegaan. Onlangs het voorbeeld van een mevrouw die me vertelde dat diverse hulpverleners haar hadden getipt zich in te laten schrijven. ‘Ik werd gewoon een beetje boos!’ vertelde ze. ‘Het voelt wat kil en zakelijk, dat woord mantelzorg. En nogmaals ik zorg toch wel, met of zonder inschrijving. Maar, toen ik bij de afspraak met de specialist was en vertelde dat ik zijn mantelzorger ben, werd ik ineens veel serieuzer genomen en nu zeg ik ook tegen andere mantelzorgers, doe het nou gewoon!’.

Zo werkt het soms dus. De term mantelzorg zet deuren op kieren en dat kan net het verschil maken. Zelf wat meer beslagen ten ijs komen helpt al. Bijvoorbeeld in gesprekken op het werk, want mantelzorg kan soms vragen om (tijdelijk) wat aanpassingen in werkzaamheden of werktijden. Of om respijtzorg geregeld te krijgen. Benoem het dat je mantelzorger bent en maak indien nodig gebruik van Onafhankelijke Cliënt Ondersteuning (OCO), want die is er ook juist voor mantelzorgers. Een ondersteuner die naast je staat en helpt of meedenkt met het regelen of de weg vinden in zorgland, hierin doet wat nodig is, kosteloos en in maatwerk. Dus daarom… Ik zeg Doen!

Voor nu, alle goeds voor 2022 en laten we er een zorgzaam en hopelijk af en toe ook zorgeloos jaar van maken, samen!

Is buurtwerker bij Sociaal Werk De Kop vanuit die functie coördinator van Mantelzorgnetwerk Steenwijkerland, een netwerk met ruim 80 organisaties. Dé plek van waaruit in Steenwijkerland mantelzorgers op alle mogelijke manieren worden ondersteund. Motto: Waar zorg is, is mantelzorg! Daarnaast mantelzorger in eigen gezin.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top