Ik hoef als mantelzorger niet opnieuw het wiel uit te vinden

Ook al zorg je met alle liefde die je in je hebt voor een dierbare, mantelzorg is en blijft een pittige klus. Toen ik zelf mantelzorger werd voor mijn vader met Alzheimer, kwam ik er al heel snel achter dat zorg in gang zetten nog niet zo simpel was. Het was net voor de overgang van zorgstaat naar participatiesamenleving. Niemand wist eigenlijk wat nou de bedoeling was, zelfs professionele zorgers en gemeenten wezen naar elkaar. Gekmakend! Dát was voor mij het moment waarop ik dacht: ik hoef als mantelzorger het wiel niet opnieuw uit te vinden. Er zijn ongetwijfeld andere mantelzorgers die mij voor gaan in de verschillende fasen van mantelzorg. Al zoekende op Facebook kwam ik een contactgroep voor mantelzorgers tegen. Ik werd lid, stelde een vraag en binnen no time had ik 10 bruikbare antwoorden. Ik kwam er op die manier al heel snel achter dat delen helpt. Lotgenoten hielpen mij en ik deed dat andersom door het delen van mijn opgedane kennis en ervaring. Win-win!

Lotgenoten

Na een paar weken bedacht ik dat het eigenlijk best vreemd was dat dit soort lotgenotencontact alleen via Facebook mogelijk was. Dat moest toch ook te realiseren zijn voor mensen die geen lid van een social-media platform waren? Ik wilde gewoon een online plek voor mantelzorgers, voor contact en uitwisseling van kennis en ervaring. Een platform waar mantelzorgers zich gehoorde, gezien en gesteund voelden. Dat was het begin van Mantelzorgelijk 1.0 die we 8 jaar terug, op 10 november 2014, lanceerden.

Dat mijn idee uit 2014 nog steeds klopt, blijkt uit een van de vragen in ons meest recente onderzoek onder de volgers van Mantelzorgelijk. Maar liefst 94% van onze volgers ervaart steun en voelt zich bij ons gehoord en gezien.

Deelgenoten

Intussen kregen we steeds meer volgers en bloggers, die hun ervaringen via Mantelzorgelijk deelden. Met elkaar kwamen we er gedurende de jaren achter dat mantelzorgbeleid te veel gericht was op de korte termijn. Bruikbare hulp en ondersteuning op de lange termijn ontbraken. Visie op mantelzorg was er amper omdat beleidsmakers liever over mantelzorgers spraken dan met hen in gesprek gingen. Daar hadden we bij Mantelzorgelijk een oplossing voor. Krachten bundelen en naar buiten met onze ervaringen! Niet louter mooie, positieve zaken maar ook zware problemen werden door onze vaste schrijvers op Mantelzorgelijk gedeeld met de achterban. Met elkaar taboedoorbrekend. Daar kwamen gelukkig veel fijne en bruikbare reacties op. Niet alleen van mantelzorgers maar ook vaak van zorgprofessionals en de media.

Krachten bundelen, met en voor elkaar. Uit ons eerdergenoemde onderzoek blijkt dat ruim 76% van de ondervraagden vinden dat krachtenbundeling belangrijk is!

Bondgenoten

Mantelzorgers zijn in de loop van de tijd enorm overvraagt en voortdurend overschat, als je mij vraagt. Als mantelzorger ben je geen volleerde zorgprofessional, een betaalde werknemer of een persoon die 24/7 aan kan staan. Daar wordt in onze maatschappij wel van uitgegaan. In wezen is er na 7 jaar participatiemaatschappij nog steeds geen eenduidige visie op mantelzorg. Nog steeds worden niet alle mantelzorgers meegenomen in onderzoeken. Nog steeds wordt bij beleid te veel ingezet op hetzelfde en mantelzorgers worden nog steeds niet erkend als serieuze partij in ons zorgstelsel. Dat moet anders, toch? Margreet en ik zetten ons graag in om die verandering op gang te brengen. Maar dat kan niet zonder bondgenoten. Als we echt willen dat mantelzorgbeleid in de toekomst gaat veranderen, zullen we met elkaar een beweging op gang moeten brengen.

Ik heb goede hoop dat dit gaat lukken. Uit ons onderzoek komt namelijk ook naar voren dat 100% van onze achterban zich herkent in ons nieuwe motto lotgenoten – deelgenoten – bondgenoten!

Hoe brengen we een beweging op gang?

Dat kan door je bij ons aan te sluiten en vriend te worden. Voor slechts € 10,- per jaar kun je in ruil 24/7 online bij ons terecht op ons actieve, informatieve community-platform met afgeschermd forum. Een online plek waar je op een veilige, laagdrempelige manier in contact komt met lotgenoten en diverse mantelzorgexperts en waar je je – net als ik destijds in de zorg voor mijn vader – gezien en gehoord voelt. Een plek waar je veel antwoorden zult vinden  en lot-, deel- én bondgenoot kunt worden. Ook jij hoeft als mantelzorger het wiel niet opnieuw uit te vinden. Samen staan we écht sterker. Dus ‘word asjeblieft vriend’ en help ons en elkaar!

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top