Hulp bij thuis blijven wonen met dementie uit onverwachte hoek

We weten het allemaal, de kans dat je als mens een vorm van dementie krijgt is groot. Heel groot. En als dat zo is, hoe blijf je dan op een verantwoorde manier zo lang mogelijk thuis wonen?

Inzet van robots
Gelukkig zijn er mensen die hierover nadenken en dingen bedenken en maken. Ik had al eens eerder een documentaire gezien over Zora de zorgrobot, die gezellig door de gangen van een verpleeghuis bewoog en kamers binnen ging voor een praatje en gezelschap, om zo de eenzaamheid in verpleeghuizen tegen te gaan; omdat de zorgmedewerkers zelf daar zo weinig tijd meer voor hebben. Het verbaasde mij eigenlijk toen zo hoe makkelijk deze wit plastieken figuur contact kreeg. En hoe gezellig mensen het vonden dat ze er was. Dus ik was helemaal voor.

Tessa de meedenk-robot voor in huis
En nu zag ik onlangs de uitzending van ‘dokters van morgen’ en zag daar Tessa. Een kleinere zorgrobot dan Zora en niet mobiel. Tessa was in huis bij Toos. Toos is 80 en heeft dementie. Hierdoor vergeet ze regelmatig hoe haar dag er uit ziet, of ze visite krijgt en zo ja van wie en of ze bijvoorbeeld nog boodschappen moet doen. Toos woont alleen en zelfstandig. En dat kan doordat Tessa zo is geprogrammeerd dat ze Toos helpt de dingen te onthouden die voor Toos belangrijk zijn. En er bijvoorbeeld voor zorgt dat Toos voor haarzelf een kopje koffie maakt. Door haar dementie verliest Toos het tonen van initiatief en verminderen haar honger en dorstprikkel, waardoor Toos dit uit zichzelf niet meer doet. Maar doordat Tessa bijvoorbeeld zegt: ‘Hoi mam, ik denk dat je wel zin in koffie hebt. Ga maar een pot koffie zetten en pak er een koekje bij’, doet Toos dit wel. En dat blijkt niet alleen voor Toos, maar ook voor haar dochter heel fijn. De dochter zegt hierover: ‘Het belang is dat mijn moeder hier in huis kan blijven wonen, op een veilige manier. Het is belangrijk dat ze zich blijft herinneren dat het tijd is om te eten.’
Tessa herinnert Toos er ook aan om een muziekje op te zetten. En zo kunnen er vele opdrachten geprogrammeerd worden die voor iemand belangrijk zijn. Op maat.

Mooi hulpmiddel

En zo kan zo’n robot een hele belangrijke taak vervullen voor mensen met dementie die nog zelfstandig wonen en alleen zijn. Of voor rust voor de partner als deze een activiteit buitenshuis doet.
Tessa zorgt voor activering. Door de gesproken boodschappen met opdrachten, komt iemand die anders de hele dag in zijn stoel zou zitten, in beweging. En doordat Tessa veel van de dagelijkse activiteiten benoemt, komt er structuur in de dag. En dat is fijn als je die structuur niet meer zelf kunt aanbrengen. Daarnaast zorgt Tessa er ook voor dat mensen zich minder alleen voelen, dat er iemand is die tegen hen praat.

Ik zou als Arie nog zou leven zeker een Tessa inzetten. Hij zou er veel plezier aan beleefd.

Voor meer informatie over prijzen etc.: de kosten voor Tessa zijn sinds kort aftrekbaar van de belasting. Check voor de voorwaarden de site van de belastingdienst.

bron: zorg.nu avrotros dokters van nu het geheugen

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top