
Hoe verwijder ik social media accounts van mijn overleden dierbare?
Ik hoor je bijna denken: jouw vader was al ouder, die had toch geen Facebook of Twitteraccount? Nee, dat klopt. Maar niet iedereen die komt te overlijden is oud of heeft dementie. Er zijn helaas ook jongere mensen die sterven en dan is het als mantelzorger en zaakwaarnemer handig om te weten hoe je social media accounts van je dierbare kunt verwijderen of wijzigen. Daarbij hoor ik wel eens over gevallen waarbij dit niet helemaal goed ging. Omdat men er te weinig verstand van heeft bijvoorbeeld. Daarom hier een blog om je te helpen:
Zelf verwijderen
Weet je het mailadres waarmee je dierbare bij het social media platform stond geregistreerd en heb je toegang tot dit mail account? Ga dan naar de website van het socialmedia-account dat je wilt verwijderen en volg de volgende stappen:
- Ga naar inloggen.
- Klik op: wachtwoord vergeten.
- Geef dan het e-mailadres op waarmee je het wachtwoord wilt herstellen.
- Klik op de link die je in de e-mail van je naaste ontvangt.
- Pas het wachtwoord aan.
- Log in bij het socialmedia-account.
- Ga naar accountinstellingen.
- Verwijder dan zelf het account.
Wat als het zo niet lukt?
Heb je zelf geen inloggegevens of heb je hulp nodig? Dan kunnen de social mediabedrijven helpen mer de accounts voor jou te verwijderen. Daarvoor moet je wel een aantal gegevens opsturen. Je moet namelijk kunnen bewijzen dat je het recht hebt om het account te laten verwijderen. En dat je naaste is overleden.
Vaak gaat het om een of meer van de volgende documenten:
- Een kopie van de volmacht (die bewijst dat jij het recht hebt om het account te verwijderen).
- Een kopie van jouw identiteitsbewijs.
- Een kopie van het geboortebewijs.
- Kopie van het overlijdensbericht of soms zelfs een
- Kopie van de rouwkaart.
Verder moet je doorgeven om welk account het gaat. Geef hiervoor het linkje door van de pagina die het bedrijf moet verwijderen. Deze kun je vinden als je via Google de naam van je dierbare intypt. Er verschijnen dan allerlei links van sites waar je dierbare voor geregistreerd staat. Zoek bijv Facebook op, klik de link aan en kopieer vervolgens de link bovenaan in de url balk.(daar zie je ook de naam van je dierbare staan)
Let op! Stuur jouw persoonsgegevens altijd op een veilige manier
Een socialmediabedrijf heeft jouw burgerservicenummer (BSN) bijvoorbeeld echt niet nodig. En dat van je naaste ook niet. Scan de docomenten in en haal die dan met een dikke zwarte stift door. Zo houd je de gegevens van je naaste en jezelf veilig.
Facebook en Instagram hebben een herdenkingsstatus
Misschien vind je het fijn om het social media account nog even intact te houden of wil je het zelfs altijd behouden? Instagram en Facebook hebben een speciale “herdenkingstatus” en hiermee blijft het account van je naaste bestaan. Het profiel blijft dan helemaal hetzelfde. Mensen kunnen alleen geen vriendschapsverzoeken meer doen. Vrienden en familieleden hebben zo de kans om een berichtje achter te laten op de pagina van je naaste. En jij, familieleden en vrienden kunnen je naaste ook op deze manier herdenken.
Gemak dient de mens, zeg ik altijd maar dus hieronder tot slot nog even de 5 grootste sociale media op een rij. Klik op de naam om door te gaan naar de pagina met alle info over hoe je een account kunt of laat afsluiten.
Tot de volgende keer!
Dit bericht heeft 0 reacties