Hoe herken je dat iemand aan zelfmoord denkt? #preventie

Zondagavond, voor mij vaak een moment om na te denken over de week die komen gaat. Ik check wat werkgerelateerde websites, kijk naar mijn to-do-lijst voor volgende week, stuur wat appjes om afspraken in te plannen. En wat zie ik in mijn agenda? Morgen is het maandag, 10 september – De internationale dag ter voorkoming van zelfdoding. (Veel mensen noemen het nog steeds zelfmoord.)

Morgen is dus de dag om stil te staan bij alle mensen die lijden aan zelfmoordgedachten. En natuurlijk ook om aan alle slachtoffers van zelfdoding te denken. Om daar maar meteen duidelijk over te zijn: mensen die erover nadenken om een eind aan hun leven te maken, die zijn niet ‘een beetje depri’. Ze hebben een serieuze ziekte die behandeld moet (en kan) worden. Dat is de reden waarom deze dag voor zelfmoordpreventie bestaat. Het gaat morgen om voorlichting én om mensen te helpen hun leven weer zo veel mogelijk met plezier te leren leven.

Morgen zullen de kranten vol staan met actuele cijfers over zelfdoding. Hoe veel mensen lijden in Nederland onder deze gedachten? Hoe doet Nederland het in vergelijking met andere landen? Maar interessanter nog vind ik de vraag: Is er een relatie tussen zelfdoding en mantelzorg? En zo ja, wat kunnen mantelzorgers doen?

Wat kunnen mantelzorgers doen?

Ik denk dat de beste manier om iets bij te dragen is, om vandaag of morgen eens goed om je heen te kijken. Ken jij mensen in je eigen omgeving die het zo zwaar hebben, dat je je zorgen om ze maakt? Denk daarbij aan een dierbare zijn waar je voor zorgt. Maar ook een mede mantelzorger, die over de grens van overbelasting is geraakt. Wist je dat vijf procent van de mantelzorgers die voor een naaste met dementie zorgen, weleens zelfmoord-gedachten heeft?

Mensen die zo wanhopig zijn dat ze niet meer verder willen of kunnen, praten niet veel over hun gevoelens. Soms zijn de signalen heel subtiel – je hoort dan ook regelmatig dat nabestaanden achteraf zeggen ‘we hadden niets in de gaten’ of ‘we wisten niet dat dit speelde’. Het kan dus van groot belang zijn om de signalen te herkennen.

Signalen voor dreigende zelfmoord herkennen

Op de website 113.nl staat een helder overzicht van veel gestelde vragen van naasten – en een lijstje met signalen voor dreigende zelfdoding.

Hier vind je herkenningspunten in gedrag en typische uitspraken van mensen die op het randje staan. En een aantal bijzonder kwetsbare momenten, die soms de aanleiding voor een poging tot zelfdoding kunnen geven.

Wil je meer lezen over het onderwerp mantelzorg en zelfmoord?

Mayke de Vries, mantelzorger van een partner met niet aangeboren hersenletsel, schreef voor Mantelzorgelijk een serie over haar gevoelens en belevenissen in de eerste, heftige fase van zorg voor haar man.

En hier is een van de meest gezochte en gelezen stukken van het afgelopen jaar: ons overzicht met dertien tips voor het omgaan met mensen met depressie.

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top