skip to Main Content
Hoe Ga Je Om Met Agressie Van Je Dierbare? #mantelzorgvraag

Hoe ga je om met agressie van je dierbare? #mantelzorgvraag

Tamara Schipper (43) heeft een puberzoon met een verstandelijke beperking. Sinds een poosje reageert hij in moeilijke situaties met slaan en schoppen.

Elsbeth de Raadt (59) heeft moeite met het gedrag van haar man, die beginnende dementie heeft. Hij wordt verbaal agressief als zij probeert hem te helpen, vooral als hij het zelf niet meer overziet.

Beiden stuurden ons deze week een mail met de vraag: “Hoe ga je om met agressief gedrag van degene waar je voor zorgt?”

Hier zijn een paar tips.

1. Als je dierbare boos is, ga dan niet in discussie, omdat dit de situatie kan verergeren. Respecteer zijn of haar gevoelens en probeer begripvol te zijn om de stress te verminderen en de rust terug te laten keren.

2. Probeer op gelijke en beleefde toon te spreken.

3. Let op je eigen lichaamshouding, hou je handen naast je zij of, als je zit, in de schoot. Sta of zìt op dezelfde hoogte als je dierbare, zodat er een gelijkwaardige relatie is.

4. Zorg ervoor dat je dierbare je ziet of hoort voordat je hem of haar aanraakt. Blader bijvoorbeeld door een tijdschrift of schraap voorzichtig je keel. Maak oogcontact, een onverwachte toenadering en aanraking kan iemand erg van streek maken.

5. Soms helpt ‘omkopen’. Beloof bijvoorbeeld een kop warme thee of een snack na het nemen van een bad.

6. Bied eenvoudige keuzemogelijkheden aan. Open vragen kunnen te moeilijk zijn. Beter is om bijvoorbeeld te vragen; ‘Wil je vandaag deze blauwe of deze groene trui aan’? Door een eenvoudige keuzemogelijkheid te bieden geeft u de ander het gevoel van eigen regie.

Dit zijn maar een paar eenvoudige strategieën. Wat zijn jouw eigen ervaringen? Heb je een tip voor Tamara en Elsbeth?

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Barbara Mounier

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X