Help ik moet gaan mantelzorgen – deel 1

Zorgen voor iemand, dat kunnen we allemaal wel, toch ? Je zus is bijvoorbeeld ziek, kan de deur niet uit en jij doet een boodschapje of kookt een pannetje soep. Dat soort lieve dingetjes die geen enkele moeite zijn. Maar wat als blijkt dat je ineens moet gaan zorgen voor een dierbare die nooit meer (helemaal) beter wordt? Die door een ziekte nooit meer dezelfde zal zijn als voorheen? Het overkomst steeds meer mensen in Nederland. Maar hoe doe je dat in het dagelijks leven? Kun je dat aan in combinatie met je werk en/of eigen gezin? Waar moet je heen voor hulp? Wie staat je bij? Voordat ik zelf mantelzorger werd had ik ook geen flauw benul, geloof me.

Het ziet er meer en meer naar uit dat mantelzorgers in de toekomst nog meer zorgtaken van professionals moeten gaan overnemen dan nu het geval is. De overheid wil dat chronisch en langdurig zieken steeds langer thuis blijven wonen en verwacht dat in 2040 iedereen mantelzorger voor iemand is. Hoogste tijd dus om hier weer eens een aantal praktische zaken op een rijtje te zetten. Niet voor onze volgers die al veel ervaring hebben, maar voor beginnende mantelzorgers en mensen die nog mantelzorger zullen gaan worden. Expertise is er  om gedeeld te worden. Ik begin dus gewoon bij het begin, vanaf het moment dat je net gehoord hebt dat je dierbare langdurige zorg nodig heeft.

Ga allereerst in gesprek met alle betrokkenen om je heen ( de persoon die zorg nodig heeft, artsen, verpleegkundigen, familieleden, je gezin, eventueel vrienden) en stel de volgende vragen:

 • Wat wordt er precies van je verwacht?
 • Om hoeveel tijd gaat het ongeveer?
 • Is er misschien iemand in je omgeving waar je de zorg mee kunt delen?
 • Wie kan je helpen?
 • Door wie wil je geholpen worden?
 • Moet je alles zelf doen of heb je recht op professionele hulp?
 • Is er een mogelijkheid om je taak te ontlasten door huishoudelijke hulp?

Zet alles vervolgens goed op een rijtje:

Praat met zoveel mogelijk mensen om je heen. Deel je zorgen en twijfels. Vergeet nooit dat je samen sterk bent en dat veel mensen je verdriet en onmacht begrijpen omdat ze zelf ook al eens met het ‘mantelzorg’ bijltje moesten hakken.

Er komt in een keer ontzettend veel op je af, dus stel jezelf de vraag hoe je alles gaat oppakken en wie je daar vanaf het begin bij kunnen helpen. Probeer zo een vangnet voor jezelf te creëren. Kijk naar ieder zijn kwaliteiten en probeer zo ook de taken te verdelen. Een taak die je gemakkelijk afgaat is namelijk minder belastend dan een taak die je moeilijk vindt.

Inventariseer hoeveel tijd (en financiële) ruimte iedereen heeft om daadwerkelijk te kunnen mantelzorgen. Verdeel de taken eerlijk over alle direct betrokkenen. Het moet natuurlijk niet zo zijn dat de iemand die parttime werkt elke vrije ochtend of middag aan de bak moet of dat een zelfstandig ondernemer dan z’n zaak maar dicht moet gooien. Ben je in loondienst, informeer en overleg dan ook direct bij je werkgever of er ruimte is om je taak te kunnen doen en welke voorzieningen er zijn.

Maak een (niet te krappe) planning en vraag jezelf steeds af hoe realistisch deze is, zodat je niet een race tegen de klok moet gaan lopen. Zet alle afspraken die je met iedereen gemaakt hebt op papier en neem ze regelmatig met elkaar door om te checken of alles nog up to date is en klopt qua tijd en inschatting.

Sluit je zo snel mogelijk aan bij een lotgenoten-forum, zoals die van Mantelzorgelijk. Heel belangrijk, niet alleen om contact te onderhouden maar lotgenotencontact zorgt ook voor erkenning, herkenning, steun en je leert beter omgaan met je situatie. Inmiddels is ook bewezen dat lotgenotencontact het welbevinden van mantelzorgers verhoogd. Door lotgenoten voelen mantelzorgers zich minder alleen in hun opgave, zijn minder bezorgd, gestrest en  gefrustreerd.

Dit eerste deel – over het opzetten van je eigen zorgplan – krijgt nog een aantal vervolgen, die we allemaal in de rubriek ‘Tips’ zullen plaatsen. Ik vrees dat het te veel informatie wordt, om alles in een blog te delen. Ik maak er de komende weken dus nog een drietal aparte blogs over:

 • Het mantelzorgen
 • Mantelzorgen en werk.
 • Instanties

Ongetwijfeld zullen er nu andere ervaren mantelzorgers zijn, die denken: “ Mooi verhaal van Marjolijn, maar ik liep nog tegen hele andere zaken aan, die ze heel niet gemeld heeft. Wij zouden het heel fijn vinden, als je dan nog wat tips en opmerkingen onder deze blog plaatst. Met elkaar zorgen we dan voor een heel bruikbaar en waardevol content waar we heel veel mensen een groot plezier mee kunnen doen.

Volgende week deel 2: “Het Mantelzorgen.”

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. Top dit!
  Als ik voor mijzelf bedenk waar mijn opvolg(st)er wat aan heeft, of wat ik nu achteraf zelf anders had gedaan is het zeker ook opkomen..
  Opkomen niet alleen voor je zorgvrager maar zeer zeker ook voor jezelf!
  Wees niet bescheiden in dit geval.

  Hoop dat meer ervaringsdeskundigen de lijst aan gaan vullen, zodat de startende mantelzorger het net wat beter allemaal voor elkaar krijgt. Ik gun het ze van harte❤️

 2. Het maken van zo’n zorgplan is mooi, idealiter. Zeker als het om een partner gaat, en de zorgvraag van het ene op het andere moment groot is, en die partner eigenlijk van niemand hulp wil dan van jou, dan ligt het wat ingewikkelder. Dan is het nog belangrijker om ook aan jezelf te denken, en om zo snel mogelijk lotgenoten contact te zoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top