Helen Dowling Instituut: psychologische zorg bij kanker.

Samen met de man met Alzheimer die ik begeleid kwam ik in het Helen Dowling Instituut. Hij verloor zijn vrouw aan kanker en kwam hier nog voor zijn rouwverwerking. We gingen naar de locatie Bilthoven die alleen al heelt vanwege de mooie omgeving waar hij zich in bevindt. Het Helen Dowling Instituut is natuurlijk veel meer. Het is een ggz-instelling die zich richt op psychologische zorg bij kanker. Ze bieden zorg aan alle mensen met kanker en hun naasten die psychologische hulp nodig hebben. Dit doen ze op drie locaties in Nederland. Naast de zorg verrichten ze ook onderzoek en scholing.

De missie van HDI

Mensen met kanker en hun naasten helpen de ziekte emotioneel te verwerken, door middel van bewezen psychologische zorg, onderzoek verrichten en professionals binnen de oncologie te trainen. In het boekje: De emotionele impact op u en uw omgeving (boekje) (pdf) geven ze verschillende adviezen en informatie over het emotionele impact.

Adviezen voor familieleden en andere betrokken zijn

• Moedig de ander aan erover te praten. U hoeft weinig te zeggen, luisteren is al voldoende. Er worden geen oplossingen van u verwacht.

• Probeer de gevoelens van de ander zoals boosheid, schuld of schaamte te accepteren zonder ze van commentaar te voorzien of te veroordelen. Ook als de boosheid zich op u richt.

• Zorg dat u niet te grote verwachtingen heeft over de mogelijkheden om de ander te helpen. Dit kan leiden tot een gevoel van onmacht. Door echt te luisteren en de ander zijn of haar verhaal te laten vertellen, helpt u al.

• Praat ook over de gewone dingen in het leven. Het gesprek hoeft niet alleen over de ziekte te gaan.

• Laat goedbedoelde raadgevingen achterwege, zoals ‘wees blij dat je nog leeft’.

• Vraag hoe u de ander kunt helpen.

Meer informatie vind je op de website van het HDI.

Nadja van Kessel (27) is organisatietalent, hulpverlener in de grootste zin van het woord en ex-mantelzorger. Ze heeft de wereld aan haar voeten en is van plan er veel van te ontdekken.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top