Hand-in-handleiding; zo maak je taboes bespreekbaar.

Hand-in-handleiding is ontwikkeld om lastige onderwerpen makkelijker bespreekbaar te maken. Zodat je grip houdt op ingrijpende zaken en daarbij vast kunt houden aan de mensen die belangrijk voor je zijn. In een persoonlijke Hand-in-handleiding doe jij een boekje open over jezelf, om vervolgens uit te delen aan je sociale omgeving.

Hand-in-handleiding is bedacht door Lotte Rensen. Doordat een vriend van haar kanker kreeg kwam ze op het idee voor een interventietool. Hiermee geeft ze jonge mensen met kanker de regie over het sociale contact met hun omgeving.

Kanker heeft grote impact op het dagelijks leven, waaronder op sociaal contact. Niet iedere patiënt vindt het even makkelijk om de diagnose kenbaar te maken, ook ervaar je weleens moeite om naar hulp te vragen en/of aan te geven wat er (tijdelijk) veranderd is. Als naaste is het soms lastig in te schatten waar je naar kan en mag informeren, je worstelt met de vrees om iets verkeerd te zeggen of iets pijnlijks te benoemen en je weet niet goed wat je kunt doen of juist beter kunt laten. “Was er maar een handleiding; hoe ga je om met mensen met kanker”, verzuchtte vele AYA’s. Die is er nu. Een Hand-in-handleiding met grote impact, in een klein pocketformaat. Eenvoudig in elkaar te zetten door patiënten, handig om te ontvangen en mee te dragen voor naasten.

Ik herinner mij ook nog wel dat sommige mensen afstand namen, omdat ze niet wisten wat te vragen of waarover te beginnen. Wat had ik het mooi gevonden als dit er toen al was. Het maakt dat je een deel smalltalk kunt overslaan en zelf kunt bepalen waar je wel en niet de diepte over in zou willen. Het is voor naasten lastig in te schatten waar ze wel en niet naar kunnen vragen vanwege vrees iets verkeerds of pijnlijks te benoemen. Uit ervaring en onderzoek stelde Lotte haar Hand-in-handleiding op. Wat een toevoeging. Het feit dat het product er is, maakt alweer zoveel meer bespreekbaar.

Nadja van Kessel (27) is organisatietalent, hulpverlener in de grootste zin van het woord en ex-mantelzorger. Ze heeft de wereld aan haar voeten en is van plan er veel van te ontdekken.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top