
Grens of grenzeloos? #tips
De komende weken lees je op deze plek een stuk van Agnes Lagerweij. Na jarenlang mantelzorgen, schreef ze haar ervaringen en adviezen op in een boek. Wat mooi dat we Agnes’ inzichten met jullie kunnen delen! Deze week gaat het om de vraag: houd je vast aan je eigen grenzen, of ben je grenzeloos?
Een grens is een scheidslijn. Voor de één is de grens rekbaar, voor de ander is het tot hier en niet verder. De grens is grijs gebied. De ene keer heb je de lijn duidelijk voor ogen, de andere keer is deze vaag.
De scheidslijn schuift op
Zorgen voor een ander betekent dat je rekening houdt met de wensen van de ander. Je parkeert jezelf en bent bezig met het voldoen aan andermans behoeften en verlangens. De ander is afhankelijk van jou, wat je wilt en kunt doen en vraagt zorg en aandacht. Tot hoever ga jij in het zorgen voor de ander? Lukt het om af en toe tijd vrij te maken voor de dingen die jij zelf graag wilt doen? Beetje bij beetje schuift de scheidslijn ongemerkt op. Totdat je tot het besef komt: ‘nu is het genoeg’!
Raak jezelf niet kwijt
Rekening houden met de ander, betekent niet dat je jezelf hoeft kwijt te raken. Jezelf wegcijferen en geen oog hebben voor wat jij zelf wilt. Bescheiden zijn, rekening houden met anderen of anderen helpen zijn mooie eigenschappen, maar laat je kwaliteit geen valkuil voor je zijn. Jij bent de bestuurder van je gedrag en bepaalt de richting. Nee, ja, misschien of een andere keer. Jij hebt de keuze. Een ‘tot hier en niet verder’ geeft duidelijkheid. De ander weet tot hoever hij of zij kan gaan en accepteert dat. Een grens geeft vrijheid en ruimte voor jouw behoeften en verlangens. De manier waarop je de scheidslijn aangeeft zorgt of je wel of niet met de ander in contact blijft.
Emma: Geef aan waar je grens ligt
Emma zorgt voor haar moeder, dat heeft zij vaker in haar leven gedaan. Haarfijn voelt zij aan wat haar moeder nodig heeft of wil. Dat gaat wel eens ten koste van haarzelf. Nu haar moeder steeds meer zorg nodig heeft, wil zij zichzelf niet verliezen. Het voelt voor haar niet goed als haar moeder geen rekening met haar houdt. Ruzie was het gevolg toen zij duidelijk haar grens aangaf. De volgende keer liet zij zich weer passeren en voelde zichzelf daarbij rot.
Uiteindelijk vond zij onderstaande manier om de scheidslijn aan te geven. Als haar moeder de grens overgaat, vertelt zij dat zij dit opmerkt. Daarna vertelt zij wat voor een gevoel haar dat geeft en dat zij dat niet prettig vindt. Zij vraagt haar moeder rekening te houden met haar behoeften en wensen. Grenzen stellen betekent respect hebben voor jezelf!
Dit bericht heeft 0 reacties