skip to Main Content
Gratis Onafhankelijke Clientondersteuning, Hoe Dan?

Gratis Onafhankelijke Clientondersteuning, Hoe Dan?

Wat me al een aantal jaren bezig houdt, is de bijzondere term ‘gratis onafhankelijke cliënt ondersteuning’. Een term die sinds de transitie die per 1-1-2015 een feit was, steeds meer wordt gehoord. Deze ondersteuning is voor iedereen die hulp nodig heeft op het gebied van zorg of begeleiding. Hulp bij het duidelijk maken van de zorgvraag en vervolgens ook het regelen van die zorg.

Deze gratis ondersteuning is nadrukkelijk ook voor mantelzorgers. En hoewel dat gelukkig inmiddels bij steeds meer mensen bekend is, zijn er ook nog steeds veel te veel mensen niet van op de hoogte. En die hebben er dan ook niets aan.. Het zorglandschap is zo ingewikkeld georganiseerd dat het soms te haast onmogelijk is om je weg te vinden, zicht en overzicht in de mogelijkheden en route te vinden.

Ondersteuning voor mantelzorgers is de verantwoordelijkheid van gemeenten. En dat begint bij het goed en voortdurend informeren over alle relevante mantelzorgzaken, want dat voorkomt al erg veel overbelasting bij mantelzorgers. Immers de meeste overbelasting ontstaat niet door het zorgen zelf maar door alle ‘gedoe’ erom heen. Dat kan beter, dat wordt al beter, maar moet natuurlijk gewoon overal goed geregeld zijn.

Ik zou alle mantelzorgers die tobben met het regelen van de juiste zorg willen adviseren om bij hun gemeente de vraag te stellen waar in diezelfde gemeente deze hulp te vinden is. Want dat is het feitelijk. Gratis hulp bij het goed organiseren van de nodige zorg. En soms is het voldoende om te weten waar je terecht kan voor bepaalde zorg. Maar soms is het gewoon nodig om het regelen en organiseren echt samen met de mantelzorger en/of zorgvrager te regelen. Ook dit vraagt om maatwerk.

Gelukkig zijn inmiddels veel werkers in zorg & welzijn wel op de hoogte van deze hulp mogelijkheid, zodat ook vanuit die hoek de mantelzorgers erop geattendeerd worden. En dat is dan weer de kracht van netwerken en elkaar weten te vinden. Een Mantelzorgnetwerk is daar een prima vorm voor! Zo komt er steeds meer informatie op de plek waar dat nodig is. En dat is wat veel mantelzorgers goed kunnen gebruiken!

Paula Bierma

Is buurtwerker bij Sociaal Werk De Kop vanuit die functie coördinator van Mantelzorgnetwerk Steenwijkerland, een netwerk met ruim 80 organisaties. Dé plek van waaruit in Steenwijkerland mantelzorgers op alle mogelijke manieren worden ondersteund. Motto: Waar zorg is, is mantelzorg! Daarnaast mantelzorger in eigen gezin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Teken de petitieOverheid, praat MET mantelzorgers en NIET OVER mantelzorgers
Tekenen
Back To Top
X