
Goed nieuws voor mantelzorgers? Het is maar net hoe je het bekijkt!
Ineens zien we een bericht langskomen waarin staat dat er goed nieuws is voor mantelzorgers met betrekking tot bezoekregelingen, beschermende middelen en testen. Blij klikken we het bericht aan maar vallen van onze bureaukrukken als we dat bericht eenmaal goed lezen. Hoezo goed nieuws voor mantelzorgers? Het is maar net hoe je het bekijkt!
Noem je het een goednieuwsbericht als er door minister de Jonge aangekondigd wordt dat er een versoepeling komt in de bezoekregeling? Om vervolgens te ontdekken dat slechts 25 verpleeghuizen onder de meest strikte voorwaarden hun deuren weer mogen openstellen? Welke huizen het zijn wordt nergens bekend gemaakt.
Verpleeghuizen
Op dit moment zijn er binnen Zorgkaart Nederland 2350 verpleeghuizen en verzorgingshuizen. Wat een desillusie en vooral drama voor al die mensen die dierbaren hebben zitten in alle overige 2325 verzorgings- en verpleeghuizen in Nederland en die nog niet op bezoek mogen. Waarom noem je dit in godsnaam ‘goed nieuws voor mantelzorgers’ als dit slechts geldt voor 1% van alle mantelzorgers? Maar dat is nog niet alles.
De voorwaarden voor verpleeghuizen bestaan naast de coronamaatregelen onder meer uit: geen besmettingen, voldoende testcapaciteit, voldoende beschermende middelen, voldoende en deskundig personeel en afspraken over frequentie en duur van bezoek. Verder moet een bewoner nog goed te instrueren zijn over hygiënemaatregelen en begrijpen wat een coronabesmetting voor hen kan betekenen. We vragen ons wel af hoeveel verpleeghuizen zitten te wachten op en kunnen voldoen aan alle extra regels van deze versoepeling. We kregen net een bericht dat een zorginstelling met een groot aantal vestigingen niet mee gaat doen.
Wie eerst?
Dus als we het goed begrijpen komen dus eerst de zorginstellingen aan de beurt die met voldoende middelen het virus buiten de deur wisten te houden? Zij die zich voldoende personeel konden permitteren, op tijd ingrepen hebben en hun bewoners wél konden beschermen met beschermende middelen? Want hier is wel een duidelijk verschil met de reguliere verpleeghuizen. We weten al jaren dat hier een enorm tekort is aan personeel. En juist de laatste weken werd ons duidelijk dat het voor veel verpleeghuizen verdomde moeilijk was om het beetje personeel dat er nog was met beschermende middelen te laten werken. Zelfs tot op de dag van vandaag ontvangen wij signalen van radeloze en verontruste verzorgenden die nog steeds geen mondkapjes kunnen of mogen gebruiken. Of dat ze vier dagen met hetzelfde kapje moeten werken. Coronapatiënten, of niet.
Hoe ga je het verkopen?
Alle goede intenties van alle meedenkende partijen ten spijt maar hoe ga je dit niet blije nieuws verkopen aan al die mensen met een gevorderde dementie? Of aan kinderen met ernstige beperkingen? Die om de 5 minuten weer uitgelegd moeten krijgen hoe gevaarlijk Covid-19 voor hen is? Die alleen maar even willen knuffelen. Die het niet snappen dat hun dierbaren niet meer komen. Die niets snappen van verrijdbare glazen kisten, grote schermen van plexiglas of hoge hekken tussenin. Of nog erger, zij die alleen maar vanaf een balkonnetje mogen zwaaien of hun geliefden door een telefoon of iPad schermpje kunnen aanschouwen?
Hoe leg je dit uit aan al die mantelzorgers die nog niet mogen? Ook zij snakken ernaar om hun dierbaren weer te zien, ook al is het op 1,5 meter afstand. Ook zij gingen met hun dierbaren een nieuwe en vaak laatste levensfase in. Een moeilijke stap na de veel te zware zorg die zij thuis vaak moesten dragen. In het verpleeghuis kwam meer rust voor velen. Tot die inhumane en zo niet intelligentie lockdown werd ingevoerd. Van hemel naar een absolute hel! Hoe lang en waarop laat je hen nog wachten voor zij echt goed nieuws krijgen? Zoveel tijd hebben zij vaak niet meer.
Hoe leg je dit uit aan al die verzorgenden? Want is deze versoepeling een verkapte kwaliteitsmeting van het werk wat daar gedaan wordt? Dus als in jouw huis nog geen bezoek mogelijk is, dan ligt dat mede aan de deskundigheid van jou en je collega’s? Want ook dat is een voorwaarde die werd meegenomen in de beslissing om 25 instellingen vanaf komende maandag te openen. En hoe voelt dat voor al die verzorgenden die met man en macht vaak onbeschermd hebben gezorgd?
Tot zover de verpleeg- en verzorgingshuizen want er was immers nog meer goed nieuws voor mantelzorgers, toch?
Testen
Neem het testen. De grootste wens van velen is: Kan ik getest worden om er zeker van te zijn dat ik geen Corona heb omwille van de veiligheid van mijn dierbare?
Nou joechee, jongens! Eindelijk kunnen mantelzorgers vanaf 18 mei a.s. – pas na alle vitale contactberoepen als jeugdtrainer, kapper, schoonheids- en nagelstyliste – getest worden! Ja, je leest het goed. Contactberoepen blijken in onze samenleving vitaler en urgenter te zijn dan mantelzorgers! Zo liggen de verhoudingen nu eenmaal. Maar dat is nog niet alles hoor: Testen kan immers alleen als je serieuze klachten hebt en dan is het vaak al te laat. Het kwaad is dan al geschiedt en de besmetting van je dierbare is niet onwaarschijnlijk door een onduidelijke incubatietijd.
Beschermende middelen
En dan het goede nieuws over de beschermende middelen waar mantelzorgers al vanaf het begin van de coronacrisis om smeekten. Let op! We smeken al bijna 2 maanden om beschermingsmateriaal omdat bij het mantelzorgen in een thuissituatie de 1,5 meter afstand vaak niet mogelijk is. Al die tijd zorgen honderdduizenden mantelzorgers dichtbij en onbeschermd voor hun ouders, kinderen, partners of wie dan ook. Met alle risico’s van dien. En nog steeds hebben we geen materiaal. Nog steeds is niet bekend door wie en hoe dat geregeld gaat worden. En nog steeds weten we niet of het alleen beschikbaar komt bij klachten of dat we het ook preventief mogen gebruiken ter bescherming van onszelf en onze dierbaren. Hebben we hier invloed op? Of moeten we dan de discussie voeren over de schijnveiligheid van de mondkapjes? Iets waar het RIVM en de politiek nog steeds niet uit zijn.
Echt, wij worden van dit soort nieuwsberichten niet heel blij. Zoethoudertjes, dat zijn het. Want we worden blij gemaakt met drie dooie mussen. Het is bijna om te janken!
Ik ben ook zeer verbaasd dat toch veel verpleegtehuizen aan de strikte regels konden voldoen omdat men tegengewerkt werd in het uitdelen of meedoen aan beschermende middelen. Schrijnend ja. Want logisch veel instellingen zagen er vanaf omdat men niet de middelen had voor bescherming. Klopt het lijkt een verkapte maatregel van hoe is jullie huis op orde. Het zo moeilijk mogelijk maken om mee te doen aan dit experiment lijkt wel. Mijn 90 jarige dementerende moeder nog jong van geest, veel uithuizig, mee naar film, theater, 2x in de week bij mij thuis de andere dagen bij haar man andere kant huis in de aanleunwoning trekt dit haast niet meer dat opgesloten zijn. Met beeldbellen houdt ze zich groot voor ons maakt grapjes maar in de zorgapp lees je merendeel onrust, verward verdrietig tegendraads. Beoordeeld door een team van psycholoog maatsch.werk enz. over haar gedrag staat nu ze heeft meer rust gekregen er werd teveel aan haar getrokken?. Huhhhh aan haar getrokken? Juist waren dit uitjes voor haar. Ook na beeldbellen onrust verward staat in het verslag. Nu volgt advies psycholoog over een advies beeldbellen. Ik zie de bui al hangen dat men ons familie adviseerd niet meer elke avond te bellen naast mijn pleegvader elke dag. Onder het mom haar in bescherming nemen. Dit lijkt mij toch een menselijke emotie blij ons te zien en spreken met beeldbellen en daarna gefrustreerd verdrietig ons niet lijfelijk te kunnen zien. Bij haar raam staan in begin en waar de verzorging meteen op tegen was gaf haar onrust zag ik ook dus gestopt. Nu komt men dus met beeldbellen aan. Onrust. Boze mail hier over naar hun geschreven. Je voelt je zo onmachtig want dit voelt echt niet als een warm huis aan, dat analytisch denken zonder begrip voor emotie verdriet wat dit meebrengt van beide kanten. Gelukkig begint men nu met raamcontact voor alle verpleeghuis bewoners alleen het is maar een kwartiertje 1x per week. Ook weer zoiets. Zo kort en per week. Men is zo gepint op puur kijkend naar gelukkig geen corona in huis en laten we dat zo houden en emotie willen beschermen dat de menselijke maat totaal verliest en ik denk weer met maatregelen komt om het contact met ons te verminderen. Wat is deze zorginstelling mij tegengevallen. En dat merk je pas nu er een crisis is.