skip to Main Content
Geeft Jouw Dierbare Om Jouw Welzijn? #uitdemailbox

Geeft jouw dierbare om jouw welzijn? #uitdemailbox

Uit onze mailbox een interessante vraag van Belinda:

Meestal hoor ik twee extremen. Aan de ene kant, de dierbare die ziek is geeft enkel om zijn of haar eigen welzijn en denkt nooit na over hoe het met de mantelzorger gaat. Alles draait om de dierbare. Ik snap het wel. Als je ziekt wordt en afhankelijk , is het moeilijk om aan de ander te denken en soms zelfs onmogelijk om rationeel te denken. Je hebt genoeg aan jezelf.

Aan de andere kant hoor ik dat er ook veel zieken zijn, die er alles aan doen om hun mantelzorgers een goed gevoel te geven. Ze zeggen duizend keer dankjewel en zullen weinig vragen om de personen, die voor hen zorgen, vooral niet tot last te zijn.

Als iemand die aan beide kanten van het mantelzorg spectrum is geweest, begrijp ik beide voorbeelden. Als een mantelzorger wilde ik geven, geven, geven en mijn ouders helpen. Ik vroeg me werkelijk altijd af of ik wel genoeg voor mijn ouders deed.  Toen ik zelf kanker kreeg, wilde ik absoluut niemand tot last zijn. Ik weet namelijk zelf hoe vermoeiend en zwaar mantelzorgen kan zijn. Ik moest dus echt leren iemand’s hulp te vragen en me daar dan ook oké bij te voelen.

Daarom is het volgens mij belangrijk om grenzen in het zorgen te trekken maar om deze aan de andere kant ook te respecteren. Veel mantelzorgers zetten hun grenzen niet omdat de zorg voor een dierbare je vaak ineens overkomt. Je hebt dus geen tijd om vooraf te bedenken hoe je voor een dierbare gaat zorgen.

Dan komt er een periode waarin de dagelijkse routine zoveel energie vreet, dat je amper aan denken toe komt. Laat staan aan het afbakenen van grenzen. Na verloop van tijd sluipen gewoonten er gewoon in. Het is dan hartstikke moeilijk om bepaalde dingen terug te draaien en ineens wel grenzen te stellen. Dus ga je maar door en door, tot het je totaal opbreekt.

Grenzen stellen is dus  enorm belangrijk, als het aankomt op voor jezelf zorgen en van jezelf houden. Zonder deze (zelf aangegeven) grenzen ga je mantelzorgen niet lang volhouden.

Welke grenzen heb jij voor jezelf aangegeven en op welk moment stelde je deze in? Ik ben heel benieuwd.

 

Hartelijke groet

Belinda Mulder

 

Marjolijn Bruurs

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X