Fysieke gevolgen van mantelzorg-3- Risico op ziekte, letsel en mortaliteit

De komende weken gaat het over de fysieke gevolgen van mantelzorg. Waarom zo uitgebreid? Omdat dit soort blogs kunnen bijdragen aan bewustwording en kennis maar ook aan begrip en ondersteuning voor mantelzorgers. Vandaag deel 3 – Risico op ziekte, letsel en mortaliteit

Mantelzorgen voor een dierbare is over het algemeen van langdurige aard. Deze zorgtaak kan voor de mantelzorger fysiek als zwaar belastend worden ervaren. Balans vinden én behouden is een hele uitdaging, als deze ontbreekt kan de mantelzorger een verhoogd risico lopen op ziekte, letsel en mortaliteit.

Enkele specifieke risico’s die zich kunnen ontwikkelen zijn:

Verhoogd risico op ziekte: Mantelzorgers kunnen een verzwakt immuunsysteem hebben als gevolg van chronische stress en vermoeidheid. Hierdoor kunnen ze vatbaarder zijn voor infectieziekten zoals verkoudheid, griep en andere virale of bacteriële infecties.

Risico op letsel: Het verlenen van zorg aan iemand met fysieke beperkingen of cognitieve problemen kan mantelzorgers blootstellen aan het risico op letsel, zoals vallen en/of  spierverrekkingen. Denk hierbij aan hulp bij dagelijkse activiteiten zoals bewegen, wassen of eten. Een ongeluk zit in een klein hoekje..

Zelfzorg en klachten negeren: Mantelzorgers kunnen zichzelf verwaarlozen terwijl ze voor anderen zorgen, wat kan leiden tot het negeren van hun eigen gezondheidsproblemen. Het uitstellen van medische zorg en het niet volgen van preventieve maatregelen, kan het risico op ziekte en letsel verder vergroten.

Verhoogd risico op mortaliteit: Hoewel er geen specifieke cijfers zijn over de mortaliteit onder mantelzorgers in Nederland, zijn er wel enkele studies die de gezondheid en welzijn van mantelzorgers hebben onderzocht. Mantelzorgers kunnen een verhoogd risico op vroegtijdige sterfte hebben in vergelijking met niet-mantelzorger. De stress, isolatie, en de fysieke belasting die gepaard gaat met langdurige zorgen kan daar een gevolg van zijn.

Om risico’s te verminderen kunnen mantelzorgers zelf ook een aantal acties ondernemen, te denken aan:

  • Veiligheidsmaatregelen treffen: Zorg ervoor dat de omgeving van de zorgvrager veilig is. Denk hierbij aan het installeren van handgrepen in de badkamer, het verwijderen van losse tapijten, en het zorgen voor goede verlichting.
  • Voorkom overbelasting bij tillen en verplaatsen: Leer de juiste tiltechnieken en maak gebruik van hulpmiddelen zoals een tillift, glijlaken of transferplank om het risico op letsel bij het tillen en verplaatsen van de zorgvrager te verminderen.
  • Neem tijdig rust en pauzes: Vermijd overbelasting door regelmatig pauzes te nemen en voldoende rust te krijgen. Dit kan helpen om vermoeidheid te verminderen en het risico op letsel door verminderde alertheid te minimaliseren.
  • Onderhoud je eigen gezondheid: Eet gezond en evenwichtig en zorg dat je tijdig hulp zoekt bij eventuele eigen gezondheidsproblemen.
  • Leer omgaan met stress: Leer uit ontspanningsoefeningen, mindfulness of zoek naar sociale steun bij familie, vrienden of lotgenoten. Dit kan de stress verminderen en je  veerkracht vergroten.

Mantelzorgers hebben een waardevolle rol binnen het huidige zorgsysteem, het is van groot belang dat zij toegang hebben tot de nodige ondersteuning en middelen om hun eigen gezondheid te behouden. Hierbij te denken aan respijtzorg, ondersteuningsprogramma’s, en  wijs hen vooral op de kracht van lotgenotencontact, vertel ze over De belangrijkste voordelen van lotgenotencontact op ons platform Mantelzorgelijk

Avatar foto

Jolanda Groothuis, trotse dochter van Willem💖, voor hem heb ik jaren gezorgd en door hem ben ik hier ooit eens op het platform terecht gekomen. Mantelzorgelijk heeft mij zoveel gegeven: hier kreeg ik antwoorden op mijn vragen, hier kon ik vrijuit mijn zorgen delen met lotgenoten, hier voel(de) ik mij thuis.
En ik ben nog lang niet van plan om dit "warme nest" te verlaten!

Samen staan we sterker, daar blijf ik van overtuigd!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top