Fysieke gevolgen van mantelzorg -1- Vermoeidheid

De afgelopen weken schreven Marjolijn en ik een serie blogs over de mentale gevolgen van mantelzorg. De komende weken gaan we door over de fysieke gevolgen van mantelzorg. Waarom zo uitgebreid? Omdat dit soort blogs kunnen bijdragen aan bewustwording en kennis maar ook aan begrip en ondersteuning voor mantelzorgers. Vandaag de aftrap van deze serie: deel 1 – Vermoeidheid

Als een mantelzorger vermoeidheid ervaart, kunnen er verschillende fysieke gevolgen optreden. Deze kunnen variëren afhankelijk van de ernst en duur van de vermoeidheid, maar hier zijn enkele veelvoorkomende gevolgen die zich kunnen ontwikkelen vanuit (over)vermoeidheid:

 1. Verminderde immuniteit: Langdurige vermoeidheid kan het immuunsysteem verzwakken, waardoor de mantelzorger vatbaarder wordt voor ziekten en infecties.
 2. Verhoogde kans op gezondheidsproblemen: Chronische vermoeidheid kan het risico op gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk, hartziekten, obesitas en diabetes verhogen.
 3. Spierpijn en spanning: Het ervaren van vermoeidheid kan leiden tot spierspanning, pijn en stijfheid, vooral als gevolg van langdurig zwaar tillen of andere fysiek veeleisende taken bij het verzorgen van een ander.
 4. Verminderde energie en uithoudingsvermogen: Vermoeidheid kan leiden tot een afname van de algehele energie en uithoudingsvermogen van de mantelzorger, waardoor het moeilijker wordt om dagelijkse activiteiten uit te voeren.
 5. Slaapproblemen: Vermoeidheid kan gepaard gaan met slaapproblemen, zoals slapeloosheid of verstoorde slaappatronen, wat de vermoeidheid verder kan verergeren en een vicieuze cirkel kan veroorzaken.
 6. Verhoogd risico op verwondingen: Wanneer een mantelzorger vermoeid is, neemt het risico op ongelukken en verwondingen toe, omdat vermoeidheid de alertheid en reactietijd kan verminderen.
 7. Verminderde weerstand tegen stress: Vermoeidheid kan de weerstand tegen stress verminderen, waardoor de mantelzorger emotioneel kwetsbaarder wordt en het risico op burn-out of depressie toeneemt.

Het is belangrijk voor mantelzorgers om goed voor zichzelf te zorgen en ondersteuning te zoeken wanneer dat nodig is, om de fysieke gevolgen van vermoeidheid te minimaliseren en hun eigen welzijn te bevorderen. Er zijn verschillende stappen die je als mantelzorger kan nemen om vermoeidheid aan te pakken en je eigen welzijn te bevorderen, wij adviseren je als mantelzorger deze tips hieronder ter harte te nemen: ten eerste voor jezelf en daarnaast komt het ten goede aan je dierbare waarvoor je zorgt.

 • Zorg voor voldoende rust: Probeer voldoende te slapen en neem regelmatig pauzes gedurende de dag om te rusten en op te laden.
 • Bouw een ondersteunend netwerk op: Zoek hulp van familieleden, vrienden of andere mantelzorgers. Het is belangrijk om niet bang te zijn om hulp te vragen en de verantwoordelijkheid te delen.
 • Stel realistische verwachtingen: Wees realistisch over wat je kunt bereiken als mantelzorger en stel grenzen voor jezelf. Het is oké om nee te zeggen tegen extra verzoeken en om hulp te vragen als dat nodig is.
 • Gezond eten: Zorg voor een gezonde maaltijd dat rijk is aan voedingsstoffen om je energieniveau op peil te houden.
 • Beweging: Probeer regelmatig te bewegen, zelfs als het maar kleine activiteiten zijn zoals een korte wandeling maken. Beweging kan helpen om energieker te voelen en stress te verminderen.
 • Zoek naar ontspanningstechnieken: Probeer ontspanningstechnieken zoals meditatie, ademhalingsoefeningen of yoga om stress te verminderen en tot rust te komen.
 • Maak gebruik van ondersteunende diensten: Zoek naar lokale ondersteunende diensten zoals respijtzorg of dagopvang, waarbij andere professionals zorgtaken tijdelijk kunnen overnemen, zodat je als mantelzorger tijd voor jezelf kan nemen.
 • Houd communicatielijnen open: Praat met andere familieleden, zorgverleners of lotgenoten over je zorgen en gevoelens. Het kan nuttig zijn om je emoties te uiten en steun te ontvangen.

Door deze stappen te volgen en voor je eigen welzijn te zorgen, kun je als mantelzorger beter omgaan met vermoeidheid en de uitdagingen die bij het zorgen voor je dierbare komen kijken.

Vanuit Mantelzorgelijk willen we de mantelzorger met deze serie blogs zo goed mogelijk adviseren en hun attenderen op het belang van hun eigen welzijn. Ze zijn het meer dan waard!  Daarnaast is het van groot belang dat onze maatschappij begrip krijgt voor wat mantelzorgen in kan houden. Omkijken naar elkaar in de maatschappij of zorgdragen voor een dierbare; beide zeer waardevol maar een wereld van verschil!

Avatar foto

Jolanda Groothuis, trotse dochter van Willem💖, voor hem heb ik jaren gezorgd en door hem ben ik hier ooit eens op het platform terecht gekomen. Mantelzorgelijk heeft mij zoveel gegeven: hier kreeg ik antwoorden op mijn vragen, hier kon ik vrijuit mijn zorgen delen met lotgenoten, hier voel(de) ik mij thuis.
En ik ben nog lang niet van plan om dit "warme nest" te verlaten!

Samen staan we sterker, daar blijf ik van overtuigd!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top