skip to Main Content

Favorieten! #3 Kun je als mantelzorger betaald worden? #vergoeding

Het is nu tijd voor de top 5 van meest gelezen stukken op Mantelzorgelijk (editie 2018). In deze zomerserie laten we je zien welke onderwerpen mantelzorgers het meest bezighouden. En welke mantelzorgvragen de meeste reacties opleveren. 

Op nummer drie vind je een artikel over de vraag: Kun je als mantelzorger betaald worden?


Per week krijgen we tientallen mails en telefoontjes met de vraag of je als mantelzorger een mantelzorgvergoeding kunt aanvragen. Mantelzorg is vrijwillig en onbetaald. Er bestaat geen algemene betaling of vergoeding voor mantelzorg. Als mantelzorger kun je echter wél aanspraak maken op een aantal tegemoetkomingen. Zo zijn er vergoedingen voor reizen en parkeren en kom je in aanmerking voor extra kinderbijslag voor zorg intensieve kinderen.

Hoogste tijd om er weer eens een blogje over te schrijven!

Extra kinderbijslag

Ouders van thuiswonende kinderen die ernstig ziek of gehandicapt zijn, komen in aanmerking voor dubbele kinderbijslag. Het bedrag is bedoeld als bijdrage in de kosten van de opvoeding en verzorging. Alleenverdieners en alleenstaande ouders met thuiswonende gehandicapte kinderen krijgen daarbovenop nog een extra bedrag aan kinderbijslag. Kijk voor meer informatie op de pagina kinderbijslag van de Rijksoverheid.

Vergoeding reiskosten

Er bestaat geen algemene regeling voor de vergoeding van reiskosten voor mantelzorgers. Wel vergoeden sommige gemeenten reiskosten voor mantelzorgers die een bijstandsuitkering hebben. Informeer hiernaar bij je gemeente.

Woon je samen met degene die je verzorgt? En is deze persoon voor langere tijd opgenomen in een instelling? Dan kan je de reiskosten voor het ziekenbezoek onder bepaalde voorwaarden aftrekken van de belasting. Deze kosten vallen dan onder specifieke zorgkosten. Lees meer over de voorwaarden op de website van de Belastingdienst.

Parkeerbeleid en –vergoedingen

Een aantal gemeenten verstrekt aan mantelzorgers een parkeervergunning. Daarmee kunt u voordeliger parkeren in de buurt van degene voor wie u zorgt. Informeer ernaar bij de gemeente waar deze persoon woont.

Openbaar vervoer

Kan degene die u verzorgt door een handicap niet zelfstandig reizen met het openbaar vervoer? Dan kan hij voor u een gratis OV-begeleiderskaart aanvragen bij Argonaut. U reist dan gratis mee. De OV-begeleiderskaart is geldig in treinen, metro’s, trams, bussen en Regiotaxi. Lees meer over de kaart op de website ovbegeleiderskaart.nl.

Vergoedingen van zorgverzekeraars

Een aantal zorgverzekeraars biedt in hun aanvullende verzekering een vergoeding voor vervangende zorg voor mantelzorgers. Ook worden soms de diensten van een mantelzorgmakelaar vergoed. De Consumentenbond onderzocht voor Mezzo welke zorgverzekeraars in 2017 welke vergoedingen bieden. Download via de webiste van het gratis vergoedingenoverzicht of bekijk de mogelijke vergoedingen.

Tegemoetkomingen voor extra zorgkosten

Degene die u verzorgt maakt mogelijk veel zorgkosten vanwege zijn ziekte of beperking. Voorheen kwam de Rijksoverheid daarin tegemoet met de Wet tegemoetkoming chronische zieken en gehandicapten (Wtcg) en de Compensatie eigen risico (Cer).

Nu deze regelingen zijn afgeschaft, kunt u om een tegemoetkoming vragen bij uw gemeente. Deze bekijkt per situatie wat er mogelijk is. Elke gemeente bepaalt zelf welke regelingen zij daarvoor inzet en welke criteria zij hanteert. Bekijk daarnaast op Meerkosten.nl de mogelijkheden voor belastingaftrek van hoge zorgkosten.

Persoongsgebonden budget (pgb)

Heeft de hulpvrager een persoonsgebonden budget (pgb)? Dan kan hij bij jou als mantelzorger zorg inkopen. Je krijgt dan betaald uit het pgb.

Mantelzorgwaardering

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de waardering van mantelzorgers. Sommige gemeenten geven een geldbedrag, andere organiseren een activiteit of laten de waardering op een ander manier merken. Wil je in aanmerking komen voor mantelzorgwaardering? Neem dan contact op met het Wmo-loket in de gemeente van degene voor wie je zorgt of bekijk hun website om te weten hoe zij mantelzorg waarderen. De gemeente legt in haar verordening vast hoe zij de waardering vormgeeft. Dit kan bijvoorbeeld door een financiële tegemoetkoming, een mantelzorgpas die korting geeft of door waardering via groepsactiviteiten voor mantelzorgers. Dit verschilt per gemeente.

Zorgkosten aftrekken via belasting

Velen weten het niet, maar als mantelzorger heb je soms recht op teruggaaf via de belastingdienst. Zorg jij bijvoorbeeld voor een chronisch ziek kind of gehandicapte broer die deel uitmaakt van je huishouden? Dan kun je kosten voor zorg onder bepaalde voorwaarden aftrekken van de belasting. Je hoeft dan minder belasting te betalen en kunt mogelijk zelfs geld terugkrijgen. Vraag aan een belastingadviseur welke mantelzorgkosten jij kunt aftrekken.

Bronnen: Rijksoverheid, Belastingdienst en Mezzo

Avatar

Barbara Mounier

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X