skip to Main Content

Zijn er cursussen over omgaan met de zorgverzekering door mantelzorgers?

Beste mensen,

Ik ben al jaren lid van dit platform. Af en toe reageer ik.

Maar ik heb nu zelf een nieuw onderwerp. Ik weet niet hoe ik die er op moet zetten. Daarom stuur ik deze mail.

Ik wil weten of er cursussen bestaan over omgaan met de zorgverzekering door mantelzorgers.
Want ik ben steeds bezig met vergoedingen van mijn chronisch zieke partner. Zij heeft veel fysiotherapie nodig.

Chronisch ziek betekent volgens mij in gewoon Nederlands. Dat je een aandoening heeft of ziek ben voor de rest van je leven. Op enkele mensen na. Dus denk ik, dat als je chronisch aanvraagt bij de zorgverzekering, dat het voor 12 maanden is. De eerste 20 behandelingen moet je betalen uit de aanvullende verzekering of zelf betalen. Dus betekent het dat we door de 36 aanvullende ben en er al 56 er van gebruikt heb, Daarom moeten we 600 euro betalen. En na elke operatie aan artrose voor een nieuwe knie of schouder, moet je weer de 20 uit de aanvullende verzekering of betalen. En daarna tot aan de 12 maanden chronisch. Nu liep er voor ons 2 soorten chronisch.  En ook de begrippen en termen en definities die zij gebruiken zijn anders dan wij denken. Chronisch is niet je hele leven, maar voor een jaar ben je chronisch ziek.

En voor persoonsalarmering kan je vergoeding krijgen als het sociaal is en niet medisch. Als je snel valt door je handicap of chronische ziekte, moet er iemand van de thuiszorg komen om haar op te rapen. In logisch Nederlands is dat medisch. Dus voor vergoeding zeg ik dat het medisch is. Maar het hoort bij Sociaal. Sociaal begrijp ik dat het voor licht dementeren is en voor mensen die zeer veel last van eenzaamheid hebben of erg vaak in de put zitten. Maar bij de zorgverzekering hoort snel vallen door je aandoening bij Sociaal.

Door dit allemaal heb ik 700 euro weg gegooid.

Het zou erg nuttig zijn dat er voor Mantelzorgers cursussen komen of zijn over omgaan met je zorgverzekeraar. Als dat er is, scheelt dat een hoop geld voor de mantelzorger en de patiënt.

Kunt u dit op Mantelzorgelijk zetten? Want dan kan ik ook de reacties ontvangen en goede tips. En krijg ik ook informatie of er cursussen zijn.

 

Groeten van Conny Kooijman.

Marjolijn Bruurs

is sociaal ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was ruim 8 jaar een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X