Een jaar mantelzorgen voor 10 euro

Ja, je leest het goed. Een jaar mantelzorgen voor 10 euro! En nee, voor je denkt dat ik fout zit, er mist écht geen nulletje in de titel volgens BN de Stem. Mantelzorgers in Etten-Leur die het afgelopen jaar en tijdens deze héle coronacrisis, incl. lockdown klaar stonden voor hun zieke naasten, krijgen dit mantelzorgaalmoesje van hun gemeente. Met een begeleidend briefje:

Wij zouden graag… jou bedanken!’, begint de brief van de gemeente aan de meer dan duizend geregistreerde mantelzorgers. ‘Voor weer een jaar hulp die je aan je naaste gaf.’ De gemeente heeft volgens diezelfde brief ‘grote waardering voor de zorg en hulp die mantelzorgers aan hun naasten bieden.’ En die waardering vertaalt zich dit jaar niet in een week vol activiteiten, zoals aanvankelijk bedacht, of een bloemetje, maar in een cadeaubon, te besteden bij een plaatselijke ondernemer.  Want voor je het weet ‘doen zij er nog een extraatje bij.

Als ik bovenstaande woorden lees, komt er meteen een waas voor mijn ogen. Allereerst de mantelzorger in mij: die voelt zich énorm beledigd. Kan het er af voor een jaar mantelzorgen in coronacrisis? Een jaar waarin pijnlijk naar boven kwam hóe slecht het gesteld is met de ondersteuning vanuit gemeenten. Een jaar waarin bijna alle mantelzorgers die thuis zorgen voor hun dierbaren weken, zo niet maanden zonder hulp kwamen te zitten. Joh, zo’n tientje voelt dan bijna als een trap na!

Maar ik ben natuurlijk ook lokaal ondernemer in mijn eigen gemeente en ik vraag me serieus af: Wie in godsnaam bedenkt dan om een cadeaubonnetje van een tientje bij een ondernemer te kopen? De cadeaubonnen uitschrijven en opleuken (want dat zou ik doen uit respect) kost je bijna meer!

Denk je trouwens eens in: diezelfde ondernemer kampt tegenwoordig met diezelfde Corinacrisis. Veel mensen doen online boodschappen en omzetten lopen terug. Maar om aan álle veiligheidmaatregelen te kunnen voldoen in je winkel, zul je als ondernemer flink moeten investeren. Investeren van je zuurverdiende centjes. Ik verzeker je, dat hakt er in.  En dan verwacht een ambtenaar van de gemeente doodleuk dat die arme ondernemer ook nog eens bijdraagt aan een ‘extraatje’ ? Wow!

Ik weet niet beter dan dat de gemeente verantwoordelijk is voor deze mantelzorgwaardering. Niet de lokale ondernemer. Daar krijgt een gemeente zelfs bakken met geld voor, vanuit de overheid. Wat doet een gemeente eigenlijk met dat geld? Waarom is dat geld nog steeds niet geoormerkt? Geld voor mantelzorgers moet naar mantelzorgers en niet naar andere gemeentelijke zaken!

Enig onderzoek leert me trouwens dat de verantwoordelijke wethouder dit jaar een ton minder te besteden had voor de mantelzorgers. Hij bedacht aanvankelijk een week vól activiteiten. (of je daar als mantelzorger ook tijd voor hebt, pffffff) Maar Corona gooide roet in het eten. Dus nu krijgen de geregistreerde mantelzorgers daarvoor in een plaats een lullige voucher ter waarde van 10 euro in de bus?  Nou weet ik dat je een gegeven paard nooit in de bek mag kijken maar is dit wat de wethouder normaal vindt?  Een jaarlijks compliment van TIEN euro?? Echt joh, mijn broek zakt hier van af!

Oh ja. Onze niet geregistreerde Etten Leurse lotgenoten hoeven niet te wanhopen hoor. De portemonnee blijkt namelijk nog niet helemaal leeg. Ik zou als ik één van de niet geregistreerden was gewoon even met de gemeente bellen. Vraag degene die de telefoon aanneemt zonder verdere uitleg of je direct doorverbonden kunt worden met meneer Vrolijk, de bewuste wethouder. Die arme telefoniste zal je namelijk niet verder kunnen helpen. Die is niet bevoegd. Daarnaast kan zij er natuurlijk ook niets aan doen dat deze wethouder niet helemaal lekker geworden is. Laat die wethouder deze idiote keuze zelf dus maar aan je uitleggen. Ik ben benieuwd..

is sociaal ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was ruim 8 jaar een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top