Buurtzorg wil informele zorgers een prominentere rol geven

Buurtzorg heeft samen met vijftien andere zorgaanbieders van wijkverpleging een plan van 200 miljoen euro ingediend bij de zorgverzekeraars. “We willen de wijkverpleging nog meer organiseren vanuit de buurt en informele zorg een prominentere rol geven. Dit helpt ook bij het oplossen van een deel van het personeelstekort,” zegt Jos de Blok, directeur van Buurtzorg, in de Telegraaf.

Mooi interview, mooie plannen maar wel een paar vraagtekens. Bedoelt meneer de Blok met informele zorg de mantelzorgers? En zo ja, wat zijn dan de gevolgen voor deze groep ‘informele zorgverleners’? En wat gaan deze zorgaanbieders doen met de middelen?  Ik stelde hem deze vragen afgelopen maandag op X (voorheen Twitter) en op LinkedIn. Helaas geen antwoorden gekregen. Heel jammer want wellicht had de heer de Blok veel verwarring bij een hele grote groep mantelzorgers kunnen wegnemen. Nu dus hier zelf maar een poging ondernomen om te begrijpen wat er gaande is:

Door informele zorg een prominentere rol te geven in de wijkverpleging, streeft Buurtzorg ernaar om de gemeenschap meer te betrekken bij de zorg voor haar leden en een deel van de druk op formele gezondheidsdiensten te verlichten. Informele zorgverleners, zoals familieleden en vrienden, spelen een cruciale rol bij het bieden van ondersteuning aan mensen in nood, en door hen te integreren in het zorgproces kan de belasting voor formele zorgverleners worden verminderd. Niets mis mee want de zorgen over het gebrek aan professionals in de gezondheidszorg zijn groot. En ondersteuning als steunkousen aantrekken of medicatie op tijd aanbieden kan echt door een niet geschoolde persoon gegeven worden. Maar initiatieven als deze roepen aan de andere kant ook best zorgen op over het welzijn en de ondersteuning die beschikbaar is voor de mantelzorgers. Met een prominentere rol in het zorgproces kunnen zij immers te maken krijgen met een groter takenpakket, verhoogde eisen en verantwoordelijkheden, wat mogelijk kan leiden tot mentale en fysieke overbelasting en extra stress. Voor we er erg in hebben krijgen we dan te maken met schaduwpatiënten achter de zorgvragers. Met alle consequenties van dien. En wie zorgt er dan voor de mantelzorger?

Het is dus cruciaal dat Buurtzorg samen met de overige zorgaanbieders ervoor gaan zorgen dat informele zorgverleners adequaat worden ondersteund en voorzien worden van de middelen die ze nodig hebben om hun taken effectief maar ook op een verantwoorde manier uit te kunnen voeren, naast hun eigen leven en betaalde banen. Dit kan onder meer goede begeleiding, vervangende zorg maar in sommige gevallen zeker ook financiële ondersteuning omvatten. En heb je als zorgorganisatie geen idee hoe je dat moet aanpakken? Praat dan MET mantelzorgers en niet OVER hen. En lees ons manifest eens. Wij zijn namelijk geen personeel, zoals de professionele zorgers in de buurt.

Om alle problemen in de gezondheidszorg het hoofd te kunnen bieden moet het doel toch zijn om met elkaar  een duurzaam zorgsysteem te creëren dat niet alleen patiënten en professionals maar ook de mantelzorger ten goede komt? Jammer dat de heer de Blok dan niet even zelf reageert op onze vragen. Hij laat ons op deze manier alleen maar met nóg meer vragen achter…

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top