skip to Main Content
Bezuinigen Op Mantelzorg? Het Is Een Bloody Shame!!

Bezuinigen op mantelzorg? Het is een bloody shame!!

Amsterdam gaat miljoenen bezuinigen op mantelzorg, las ik als kop in het Parool. Ik dacht in eerste instantie dat ik het niet goed gelezen had en begon opnieuw:

Amsterdam gaat miljoenen bezuinigen op mantelzorg

Ik las het helaas dus toch goed. De komende jaren gaat het gemeentebestuur van Amsterdam miljoenen bezuinigen op de mantelzorg. Het het toch volstrekt onbegrijpelijk dat men hier überhaupt over nadenkt bij zo’n gemeente? Hoe serieus nemen ze mantelzorg dan eigenlijk?  De druk op mantelzorgers neemt alleen maar toe. Door de vergrijzing is de behoefte aan deze informele zorg groot, vooral doordat steeds meer ouderen almaar langer thuis moeten blijven wonen. En het aantal vrijwilligers slinkt alleen maar. Er moet geen geld af er moet juist geld bij de ondersteuning van mantelzorgers want het aantal neemt de komende jaren niet af.. Er komen er alleen maar meer bij.

Het rare is dat ik altijd vond dat de gemeente Amsterdam zo toonaangevend was in gemeenteland, als het aankwam op mantelzorgondersteuning van hun 55.000 mantelzorgers. Toevallig heb ik dat nog niet zo heel lang op het ministerie van VWS laten vallen, toen men mij vroeg welke gemeente het in mijn ogen op dat gebied goed deed. En dan nu dit nieuws?  Wat is er aan de hand, hoe zit dat?

Amsterdam subsidieert de laatste jaren organisaties die de mantelzorgers in de stad ondersteunen met opleidingen, begeleiding en voorlichting: hoe ga je om met psychische problemen, wat doe je als iemand is gevallen? Hoe kunnen ze voorkomen dat ze in de knel komen op hun werk, omdat ze weer vrij moeten vragen, of dat de zorg ten koste gaat van hun gezin? Krijgen deze organisaties nu dan minder geld?

In de Voorjaarsnota van GroenLinks, PvdA, SP en D66 staat te lezen dat in 2019 en 2020 vier ton van deze subsidies af gaat en vanaf 2021 1,4 miljoen euro per jaar. De subsidie is dan teruggebracht van 7,2 tot 5,8 miljoen per jaar. Amsterdam kampt met grote tekorten in de jeugdzorg en daarom zouden deze bezuinigingsmaatregelen nodig zijn. De omvang van de bezuiniging op mantelzorg wordt door de wethouder ‘verantwoord’ genoemd. Ze zegt dat het college vorig jaar juist 4 miljoen extra heeft uitgetrokken voor mantelzorg en dat de bezuinigingen hiervan afgaan.

Maar ook mantelzorgers zelf worden direct geraakt door deze bezuiniging. Zij kregen elk jaar een waardering van 25 euro aan  kadobonnen maar dat wordt afgeschaft. Wat gaan ze dan doen? Niet meer waarderen?

Het vervelende is dat gemeentebesturen dit dus zomaar kunnen doen omdat de potten met geld die ze vanuit de overheid krijgen niet geoormerkt zijn. Er bestaat dus niet een potje, dat alleen bestemd is voor mantelzorgondersteuning. Eigenlijk staat het hierboven al: Omdat er te veel geld werd uitgegeven aan jeugdzorg moet deze bezuinigingsmaatregel genomen worden. Nou is jeugdzorg natuurlijk heel belangrijk maar dat is de ondersteuning van mantelzorgers toch net zo goed?

Heb ik al gezegd dat ik dit een bloody shame vind?? Wat zou er eigenlijk gebeuren als alle mantelzorgers uit protest hun zorgtaken neerleggen? Wat gaat het de gemeenten maar ook de overheid dan wel niet kosten? Ik zeg: heel rap ophogen, die potten met geld voor jeugdzorg maar ook voor mantelzorgondersteuning. Participeren is heel niet erg maar wel als ondersteuning verminderd en waardering in een klap weggehaald wordt. Dat is respectloos!

Zorgorganisaties zijn boos en politieke partijen willen de besparing terugdraaien.

Marjolijn Bruurs

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X