Betaalde mantelzorg, waarom niet?

Heb jij ook gelezen over een zeer geslaagde proef om mantelzorgers betaald ondersteunende diensten te laten verrichten? Bij de verpleeghuislocaties van Cicero Zorggroep in Zuid-Limburg moeten uiteindelijk driehonderd mantelzorgers betaald aan de slag gaan. De teller staat nu op veertien, twaalf vrouwen en twee mannen. Margreet en ik dachten gelijk: Betaalde mantelzorg in verpleeghuizen, waarom niet?  Wat ons betreft kan het nog veel breder. Want veel mantelzorgers voeren immers taken uit die de ‘normale’ mantelzorg sterk overstijgen. Zowel in de verpleeghuizen als in de thuissituatie. Maar inmiddels is er een hoop commotie over dit plan ontstaan.

Mantelzorg is vrijwillig en onbetaald

Het ministerie van Volksgezondheid staat niet meteen te juichen. “Het werk van mantelzorgers is van onschatbare waarde, maar is in principe vrijwillig en onbetaald”, zegt een woordvoerder. “Dat laat zich moeilijk verenigen met een arbeidsovereenkomst voor betaalde zorg.” Uit het oogpunt van de overheid hadden wij zo’n standpunt wel verwacht. Toch schuren hier de woorden ‘onschatbare waarde’ en ‘vrijwillig en onbetaald’. Betaalde mantelzorg ligt dus erg gevoelig in onze samenleving. Wij vinden dat niemand zijn ogen mag sluiten voor de grote concessies die mantelzorgers moeten doen om (eerdere) bezuinigingen en personeelstekorten blijvend op te vangen. Zowel op fysiek, emotioneel als financieel vlak.

Voor niets gaat de zon op

Met 4,4 miljoen mantelzorgers besparen wij jaarlijks de schatkist heel wat centjes door onze ouderen en zorgintensieve dierbaren zo lang mogelijk thuis te kunnen laten wonen. Wat als iedere mantelzorger straks betaald wil worden? Dat komt natuurlijk financieel niet goed uit. De bezuinigingen in de ouderenzorg zijn destijds niet voor niets ingezet.
Met de proef in dit verpleeghuis worden mantelzorgers ingezet om personeelstekorten weg te werken en om woon-ondersteunende taken te verrichten. Taken die normaal door betaald personeel gedaan werden. Het effect van de grote ontslagronde onder de ‘helpenden’ is daar nog dagelijks voelbaar. Hoezo zouden mantelzorgers diezelfde taken dan voor niets moeten doen? Betaalde mantelzorg is in dit geval toch niet te veel gevraagd? Kom op zeg, voor niets gaat de zon op!

Geen bezoeker maar werknemer

MantelzorgNL vindt dat een arbeidsovereenkomst te ver gaat. “Het verandert de verhouding die een mantelzorger heeft met een zorgvrager fundamenteel“, aldus directeur Liesbeth Hoogendijk in het NOS Radio 1 Journaal. Wij vinden deze stelling ééndimensionaal. Natuurlijk veranderen de verhoudingen, maar veel zaken zijn vooraf duidelijk te bespreken. Want aan de andere kant word je erkend en gewaardeerd in het uitvoeren van je informele zorgtaken. Dat is fijn. Zeker als je door je steeds intensievere mantelzorg eerder in de thuissituatie je baan bent kwijtgeraakt en door je leeftijd niet meer aan de bak komt. Wij kennen de schrijnende verhalen van mantelzorgers die dit overkwam. Dan is dit toch een geweldige compensatie op het eerdere en huidige verlies aan inkomen?

Dienstverband of arbeidscontract

De discussie lijkt nu alleen te gaan over de negatieve effecten van een dienstverband en het afsluiten van een arbeidscontract. Er worden weer vele beren op de weg gezet om dit vraagstuk dood te slaan. We horen vooral waarom het niet zou kunnen. We horen geen alternatieven of andere creatieve oplossingen. Je kunt ook proberen te denken in mogelijkheden. Neem de vrijwilligers in onze samenleving. Zij hebben ook geen arbeidscontract of wettelijk dienstverband. Toch kunnen zij aanspraak maken op een belastingvrije vergoeding van € 1700,- per jaar. Mantelzorgers moeten het daarentegen doen met een lokaal mantelzorgcompliment van gemiddeld € 50,- per jaar. Hoe is het mogelijk dat we wel in staat zijn om vrijwilligers met een eigen keuzevrijheid te compenseren, maar dat dit onbespreekbaar lijkt voor de mantelzorgers die zelf geen keuze hebben. Onbegrijpelijk vinden wij dit.

Win-win-win

 De zorginstellingen hebben dit plan om mantelzorgers in te huren opgevat om in te spelen op de vergrijzing en het steeds groter groeiende probleem van toenemende personeelstekorten in de zorg. We kennen allemaal de schrikbarende cijfers van de toekomst. De intentie om informele zorg een echte positie te geven juichen we toe. Uit ervaring weten wij dat veel mantelzorgers anderzijds na jarenlang intensieve zorg in de thuissituatie ook graag onderdeel willen blijven uitmaken van de zorg in een verpleeghuis. En heel belangrijk: de bewoners gedijen goed onder de extra aandacht van mantelzorgers. Wat ons betreft hebben we het hier over een win-win-win-situatie.
De zorg wordt geholpen met extra handen, de mantelzorgers worden erkend voor hun extra inzet en de zorgvragers krijgen de aandacht die ze verdienen. Dan gaat het nu echt over de kwaliteit van leven van ons allemaal.

Avatar foto

Margreet van der Voort en Marjolijn Bruurs zitten niet alleen met elkaar in het bestuur van Mantelzorgelijk maar zij delen ook heel veel dezelfde ideeën over alles wat te maken heeft met ouderen- en mantelzorg. Als zij in de media iets tegenkomen dat hen verheugt, verbaast of shockeert gaan ze samen op onderzoek uit. De één stapt op de bron af, de ander doet het inhoudelijk speurwerk en dan.... komen er dit soort columns uit. Vanaf nu zul je meer van dit schrijversduo tegenkomen op Mantelzorgelijk.nl

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top