Bardame ‘Bart’

Toen ik laatst bij mijn moeder met dementie op bezoek was, was ze in haar eentje een woordzoeker aan het oplossen. Waar ik eerst naar de zoekwoorden ga en dan in de puzzel op zoek ga naar het woord, draait mijn moeder het om. Zij kijkt of ze voor haar bekende woorden of woorddelen kan ontdekken in de puzzel en kijkt dan in het lijstje met zoekwoorden naar het desbetreffende woord.

Ik liet haar lekker haar gang gaan en ging naast haar zitten met de krant. Op een gegeven moment hoorde ik dat ze ‘Bart’ aan het zoeken was in het lijstje met de zoekwoorden. Ze kreeg het niet gevonden, dus bood ik aan mee te kijken. Ook ik kreeg ‘Bart’ niet gevonden en vroeg haar ‘Bart’ aan te wijzen in de puzzel. Daar stond ‘Bart’… rechtsonder in het hoekje van onder naar boven, alleen… dit was ‘Bard’ met een ‘d’. Aha dat gaf nieuw licht in onze zoektocht naar ‘Bard’. Niet veel later hadden we hem, daar stond hij – of beter zij – te stralen tussen de andere zoekwoorden. Wat bleek… ‘Bard’ bleken de eerste vier letters te zijn van ‘bardame’.

Mooi he… hoe we allemaal anders denken. En niets is goed of fout aan het oplossen van deze puzzel. Samen komen we er wel uit!

Dat geldt ook voor de puzzels uit de puzzelboekjes van Klessebasjes, speciaal voor mensen met dementie. De onderwerpen, woorden en afbeeldingen van vroeger, zorgen voor een feest van herkenning… of je puzzel wel of niet oplost, het geeft sowieso volop aanknopingspunten voor een leuk gesprek.

Wil je een puzzel proberen? Download dan het gratis online probeermagazine!

Avatar foto

Creator Klessebasjes... van puzzelen naar praten met mensen met dementie. Puzzel- en prentenboekjes die zorgen voor meer verbinding met je naaste met dementie. Daarnaast mantelondersteuner van een moeder en een vader met dementie.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top