skip to Main Content

Als het zorgen klaar is…

Na op 1 maand na drie jaar mantelzorger geweest voor eerst mijn moeder en daarna voor mijn vader die bij ons woonden is het klaar. Na eerst 4 maanden intensieve zorg voor mijn moeder en na haar overlijden voor mijn vader. In juli kreeg hij de diagnose uitbehandeld te zijn, de laatste maanden veel herinneringen gemaakt, uitjes waaronder met stichting Vaarwens een dagje varen, veel foto’s gemaakt, gesprekken gehad, gewandeld en genoten van ons samenzijn.

De laatste maand ging het snel achteruit; van niet meer goed kunnen lopen, naar de laatste week pijn en bedlegerig en uiteindelijk het afscheid.

Wat was het moeilijk de laatste weken; 24 uur zorgen als dochter, mantelzorger maar ook als verzorgende. Het ene moment ben je kind maar moet je ook keuzes maken als professioneel verzorgende en mentor, Keuzes die je overweegt, zou het de juiste keuze zijn, doe ik het goed, maar als dochter wil ik het eigenlijk niet maar ik heb 2 petten op; dochter en hulpverlener. Ik wil niet dat mijn vader lijd, maar ook nog geen afscheid nemen. Uiteindelijk is er geen keuze meer en kies je voor kwaliteit.

De laatste nacht gewaakt en vader is rustig ingeslapen zonder bewust afscheid te nemen, het is goed zo en hij had er vrede mee. Maar ik heb nog zoveel vragen en wilde nog zoveel zeggen.

Ik weet dat hij erg dankbaar was voor alle zorg, dat was geen moeite want mijn vader was een geweldig lief persoon, maar had nog graag van hem gehoord of ik het goed heb gedaan Ik heb mijn uiterste best gedaan maar had het nog beter gekund?

Nu is het stil, niet meer zorgen, geen 24 uur meer alert moeten zijn, opeens weer vrije tijd en vrijheid maar wat ik mis hem!

Langzaam vind ik mijn draai weer, vul de dagen met herinneringen, klussen in ons huis en plannen maken voor de toekomst.

Dankbaar ben ik voor het vertrouwen van mijn ouders, maar ook ben ik mijn gezin dankbaar. Ze moesten het vaak met minder aandacht en tijd van mij doen.

Dankbaar ben ik dat ik de kracht heb gekregen om dit te kunnen voltooien.

 

 

Dit bericht werd ingestuurd via mail. De afzender is bekend bij onze redactie

Redactie Mantelzorgelijk

Redactie Mantelzorgelijk

De Redactie van Mantelzorgelijk  bemant de hulplijnen en helpt mantelzorgers op elk mogelijk vlak. Wat kunnen we voor jou betekenen?Mail naar info@mantelzorgelijk.nl

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X