skip to Main Content
6 Feiten Voor Mantelzorgers Over Hun Dierbare Met Dementie

6 feiten voor mantelzorgers over hun dierbare met dementie

Misschien herken je het wel… Je hebt haast want je hebt eigenlijk veel te veel op je bordje maar de zorg voor je dierbare met dementie moet – koste wat het kost – door gaan. Ook al ben je de hele nacht met je dierbare in de weer geweest, zitten je klanten of collega’s  te wachten, schreeuwen je gezinsleden om aandacht of ben je druk met de hectiek van je eigen leven. De zorg gaat allemaal niet meer zo snel als je zou willen. Voor je er erg in hebt neem je de totale regie over. Ik heb mezelf er meermaals op betrapt. Je vergeet in wezen dat er ook nog een persoon achter de ziekte zit. Een persoon met eigen kwaliteiten, wensen en mogelijkheden.

Op Pinterest kwam ik een mooi documentje tegen. Het zegt alles…

Ik kan nog steeds de geur van bloemen herkennen

Ik tuinier zelf niet meer maar ik kan de bloemen nog wel ruiken. Breng me een paar rozen. Dit zal me aan mijn verleden herinneren.

Ik kan nog steeds communiceren

Ik spreek niet meer zoals ik ooit deed maar ik kan nog steeds communiceren. Wees geduldig als ik het probeer. Dit zal me helpen om in contact te blijven.

Ik kan nog steeds beslissingen nemen

Ik kan niets meer beoordelen zoals ik gewend was maar ik kan nog best beslissingen maken. Geef me keuzes. Dit zal me het gevoel geven dat ik nog steeds mee tel.

Ik kan nog steeds mijn eigen gezicht wassen

Ik kan niet meer alleen in bad of onder de douche maar ik kan nog wel mijn eigen gezicht wassen. Help me met je aanwijzigingen. Dit helpt me het doel te voelen.

Ik kan nog steeds zingen

Ik kan niet meer zelfstandig dansen maar ik kan nog wel zingen. Help me om van muziek te kunnen genieten. Dit zal mijn leven verrijken.

Ik kan nog steeds bewegen

Ik kan niet meer zonder hulp lopen maar ik kan nog steeds bewegen. Loop met me en ondersteun me als ik wankel. Dit zal me het gevoel van vrijheid geven.

Jij bent mijn levenslijn, mijn baken. Ik ben afhankelijk van jou maar doe asjeblieft niet voor mij wat ik zelf nog kan. Herken en bekijk wat mijn mogelijkheden zijn en help me te functioneren als mens.

Jij bent de sleutel tot mijn kwaliteit van leven.

 

 

 

is ondernemer, netwerkbouwer, blogger, echtgenote, moeder en sinds 6 jaar mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Tevens is zij de bedenker en mede oprichter van Mantelzorgelijk.nl

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, blogger, echtgenote, moeder en sinds 6 jaar mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Tevens is zij de bedenker en mede oprichter van Mantelzorgelijk.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X