Zweten in de sauna kan kans op dementie verminderen

We weten al dat gezond eten en beweging een rol spelen om de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie te voorkomen of uit te stellen. Uit het resultaat van een onderzoek dat door de Universiteit van oost Finland is uitgevoerd, blijkt dat het gebruik van de sauna nu ook aan de lijst toegevoegd kan worden. Wat bleek uit dit onderzoek: hoe vaker je naar de sauna gaat, hoe beter!

Bij dit onderzoek waren meer dan 2000 gezonde mannen tussen de 42 en 60 jaar oud betrokken, die in oost Finland wonen. Aan het begin van het onderzoek werden de mannen in drie groepen verdeeld: degenen die een keer per week naar de sauna gaan, degenen die twee tot drie keer per van de sauna gebruikmaken en dan degenen die vier tot zeven keer per week in de sauna te vinden zijn.

Na ongeveer 20 jaar werden alle deelnemers opnieuw onderzocht om te zien hoeveel van hen dementie of de ziekte van Alzheimer hadden gekregen. Volgens de universiteit is “het risico om welke vorm van dementie dan ook te ontwikkelen 66 procent lager bij de mannen die vier tot zeven keer per week naar de sauna gaan, en het risico op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer 65 procent lager onder degenen die slechts een keer per week naar de sauna gaan.”

Daarnaast heeft eerder onderzoek binnen dezelfde studie aangetoond dat veelvuldig saunagebruik het risico op een hartstilstand en andere -soms dodelijke- cardiovasculaire aandoeningen aanzienlijk vermindert.

Men is er nog niet precies achter waarom de sauna goed voor de hersenen en het hart is, hoewel de leider van het onderzoek, professor Jari Laukkanen, ervan overtuigd is dat de twee met elkaar verbonden zijn. “Het is algemeen bekend dat de cardiovasculaire gezondheid ook op de hersenen van invloed is,” zegt hij. “Het gevoel van welbehagen en ontspanning dat tijdens het gebruik van de sauna wordt ervaren kan ook een rol spelen.”

De bevindingen van dit onderzoek zijn gepubliceerd in het tijdschrift Age and Aging.

Bron: Universiteit van Oost Finland.

is vertaalster, musicus en werkt als taalcoach voor Rosetta Stone. Ze woont en werkt in Florida, in de Verenigde Staten.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top