skip to Main Content

Zorglulkoek – ongelofelijke termen uit de zorg

Soms kom je op twitter een plaatje tegen dat je even wilt delen. Zoals dit overzicht, gemaakt door @caseofdees, met de meest onwaarschijnlijke termen uit de professionele zorg. Raak jij als mantelzorger de weg kwijt door dit soort idiote vaktaal? Dan adviseren wij een volijk potje ‘zorglulkoek-bingo’!

zorglulkoek

Overigens is dit al de 31e bingokaart die Dees gemaakt heeft. Ben je zelf een achterlijke term tegengekomen? Stuur hem dan zeker even naar haar door! Kunnen we er, naast alle frustratie die zorgvaktaal oplevert, tenminste even lachen.

Avatar

Barbara Mounier

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties
 1. Beste Barbara, Op deze manier is elk jargon (= voor oningewijden moeilijk te begrijpen vaktaal) belachelijk te maken. Er bestaat geen eenvoudige vaktaal dat door Jip en Janneke en ús mem te begrijpen is; ook niet bij het journalisten en zeker niet bij trainers.
  Dat het in zorg en welzijn met diverse onsjes minder vaktaal zou kunnen, ben ik het helemaal eens. Maar zo’n bingokaart is in mijn ogen slechts goed besteed aan zo te noemen: verborgen zorglulkoekaanhangers die zeggen zelf geen zorglulkoekjargon te hanteren.
  Vr. groet, Gert

  1. Beste Gert, dank voor je reactie. Ik weet het doel van Dees, degene die dit overzicht bijhoudt, het signaleren van ‘vaagtaal’ is. Wij steunen haar daar in. Mantelzorgers hebben vaak kun handen (en hoofden) helemaal vol met de extra zorgtaken. – Persoonlijk en in mijn werk ben ik ook aanhanger van heldere vaktaal. Dat hoeft zeker geen Jip en Janneketaal te zijn. Maar duidelijke omschrijvingen helpen altijd, voor alle betrokkenen.

  1. Beste Gijs, dank voor je reactie. Dees verzamelt deze termen al een hele poos, dit is versie 31 van haar bingokaart. Ik denk dat ‘vaagtaal’, zoals zij het noemt, in alle beroepsgroepen voorkomt, de zorgsector en politiek zijn geen uitzonderingen.

 2. Of het nu om de psychische zorg gaat of in welk andere beroepsgroep dan ook. Overal heeft.men vakjargon. Als je dik kunt doen onder collega’s. Je uitdrukkingen kunt maken die geheimtaal is voor de buitenwereld. En vooral de afkortingen, die dan niks met je vakgebied te maken heeft, maar de randjes van je professie naar andere professie verwazigt. Opácopeerd, scimeerd. Want als een leek het niet begrijpt, moet het wel een profesional zijn. Toch?

  1. Helemaal mee eens, Alexander. De redenen voor het ontwikkelen van onbegrijpelijke vaktaal zijn best te begrijpen. Maar de gevolgen zijn ernstig – je vervreemdt de mensen die de zorg ontvangen, de mantelzorgers die een belangrijke bijdrage moeten leveren, zelfs allerlei andere professionals. Ik vrees dat de nadelen van ‘vaagtaal’, zoals Dees het noemt, veel groter zijn dan de voordelen.

 3. “Wegzetten” Als in “hoe gaan we dat wegzetten”(vorm geven). Die term wordt bij ons echt voor alles gebruikt! Ik ben meteen de draad van het verhaal kwijt als iemand het weer eens gebruikt. Zo’n 30x in een vergadering. Kriebels over mijn rug!! Borden en glaswerk zet je weg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X