skip to Main Content

Zorg is opeens een hip verkiezingsonderwerp

De vergrijzende samenleving; er werd tot voor kort vooral met grote bezorgdheid over gesproken. Het pensioenstelsel zou onbetaalbaar worden, de zorgkosten zouden de pan uitrijzen en al in 2025 zou 22% van alle werkenden in de zorg aan de slag moeten om de alsmaar uitdijende groep 65-plussers bij te staan. Lees in dit interessante achtergrondartikel van het Financieel Dagblad waarom zorg opeens helemaal hip is in verkiezingstijd!

Die tijd van doemdenken is voorbij. Met de verkiezingen in aantocht buitelen alle partijen over elkaar heen om te roeptoeteren hoezeer zij de ouderen liefhebben. GroenLinks trapte vorige week af: ‘Teveel politici praten over ouderen alsof ze een kostenpost zijn. Maar zij zijn onze ouders en grootouders die voor ons hebben gezorgd toen we klein waren’, zei voorman Jesse Klaver.

 

De vraag wàt nu eigenlijk acceptabele basiszorg is voor ouderen en wanneer de politiek 'nee' mag verkopen, blijft gemakshalve maar onbenoemd in het algehele opbieden tijdens de campagnestrijd. foto: HH
De vraag wàt nu eigenlijk acceptabele basiszorg is voor ouderen en wanneer de politiek ‘nee’ mag verkopen, blijft gemakshalve maar onbenoemd in het algehele opbieden tijdens de campagnestrijd. foto: HH

Wandeling of spelletje

GroenLinks wil € 1,7 mrd investeren in de ouderenzorg, zodat er de komende kabinetsperiode 100.000 zorgbanen bijkomen en er minstens twee medewerkers op iedere tien verpleeghuisbewoners zijn.

VVD-leider Mark Rutte ging daar dinsdag overheen. Hij wil € 2 mrd in de verpleeghuizen steken, zodat ‘onze opa’s, oma’s en ouders de allerbeste zorg en liefdevolle aandacht krijgen’. Dat betekent volgens hem dat niet alleen de juiste pil op het nachtkastje ligt, maar ook dat er tijd is voor een praatje, wandeling of spelletje.

Vergelijk deze taal met zorgminister Edith Schippers die pal voor de vorige Kamerverkiezingen in 2012 in het FD zei dat ‘we in de ouderenzorg stevig moeten ingrijpen om de zorg voor iedereen die het écht nodig heeft, overeind te houden’.

Thuis wonen

Schippers hield woord: het kabinet heeft de afgelopen jaren de langdurige zorg voor ouderen en gehandicapten stevig hervormd. Alleen ouderen die zware zorg nodig hebben, kunnen nog in een verpleeghuis terecht. Wie met minder hulp toe kan, moet thuis blijven.

Voor deze groep is er wel thuiszorg, maar eerst wordt gekeken of kinderen, vrienden of andere vrijwilligers kunnen bijspringen. Onder meer CDA, SP en PVV zijn erg kritisch op deze zorghervorming en -bezuinigingen van bijna € 3 mrd, die behalve door de regeringspartijen VVD en PvdA is gesteund door D66, ChristenUnie en SGP. Volgens de tegenstanders zijn veel ouderen ten onrechte hun huishoudelijke hulp verloren.

Bijscholing

De uitstraling van verpleeghuizen is intussen sterk veranderd. Vroeger zaten er nog wel eens relatief gezonde ouderen tussen die best met zwakkere medebewoners wilden wandelen, maar zij zijn nu schaars. Dit vraagt extra van de medewerkers. Die moeten bovendien worden bijgeschoold om die nieuwe categorie zwaar hulpbehoevenden goed te kunnen helpen. Vandaar dat het kabinet de komende tijd toch al meer geld in verpleegzorg investeert.

Tegelijk geldt Nederland als ‘wereldkampioen ouderenzorg’ qua uitgaven. Dat is geen garantie voor kwaliteit. Al decennia zijn verhalen over slechte verpleeghuizen waar bewoners voornamelijk in hun pyjama in bed liggen en weinig worden gedoucht. Dat leidt tot veel ophef.

Wanprestaties

Daardoor wordt wel eens vergeten dat veel verpleeghuizen prima functioneren. Vreemd genoeg krijgen zij net zo veel geld als de wanpresteerders. Ongeclausuleerd extra budget uitdelen, is dus geen oplossing. Het beloven van duizenden extra zorgbanen ook niet, want waar komen nieuwe werknemers zo snel vandaan? Zijn zware zorgopleidingen al klaar voor een grote toestroom? Willen jongeren dat werk wel doen?

D66 wil daarnaast af van de regeling waardoor ouderen met een vermogen meer moeten betalen voor het verpleeghuis. Spaarzaam leven wordt dan bestraft, aldus de partij woensdag in een Kamerdebat. VVD, SP, PVV en 50Plus zijn ook niet blij met de regeling.

Afschaffing kost echter tussen € 150 mln en € 200 mln en betekent dat er meer geld uit de algemene middelen naar de zorg moet. Ook dit blijft gemakshalve maar onbenoemd in het opbieden tijdens de campagnestrijd, net als de vraag wàt nu eigenlijk acceptabele basiszorg is voor ouderen en wanneer de politiek ‘nee’ mag verkopen. Zo worden belangrijke waarschuwingen van onder meer de Raad van State, het Centraal Planbureau en andere experts in de wind geslagen.

Bron: Financieel Dagblad, artikel geschreven door Ria Cats

Barbara Mounier

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X