Zieke Steven, lever die rolstoel maar in!

Steven van Gent, foto De Telegraaf
Steven van Gent, foto De Telegraaf

De ernstig zieke Steven van Gent (52) uit het Overijsselse Hasselt raakt zijn op maat gemaakte elektrische rolstoel kwijt, schrijft journaliste Marieke van Esse in De Telegraaf. Steven is nu noodgedwongen opgenomen in een Drentse zorginstelling en wordt de dupe van bizarre regels. Lever je rolstoel maar in, kreeg hij te horen. De reden: het hulpmiddel is te luxueus.
Steven, die lijdt aan auto-immuunziekte en dementie, wist niet wat hij hoorde, toen de ergotherapeute van zorginstelling Nieuw Graswijk meedeelde dat hij de geavanceerde voetplank op zijn rolstoel helemaal niet nodig heeft. Of meneer het voertuig even kan inleveren.

„Bespottelijk”, vindt zijn vrouw Franchette. „De stoel is geadviseerd door een onafhankelijke ergotherapeute en drie jaar geleden via de wmo beschikbaar gesteld door de gemeente. Hij is berekend op de toch al niet zo prettige toekomst, waarbij Steven door uitval van zijn arm- en beenfuncties volledig invalide zal worden. Nu hij in een zorginstelling zit en onder de wet langdurige zorg valt, gelden kennelijk andere regels en is diezelfde stoel ineens te duur, te geavanceerd en te modern.”

Inmiddels is Steven – vader van twee jonge kinderen – een eenvoudige rolstoel toegezegd. „Onze angst is dat hij hierdoor meer lichamelijke ongemakken zal krijgen, dus meer artsenbezoek, fysiotherapie en andere kostenverslindende zorg”, zegt zijn echtgenote. „Maar dat wordt betaald uit een ander potje en is dus niet het probleem van het zorgkantoor. Ik kan er echt met m’n pet niet bij dat een stoel die volledig voldoet aan de voorwaarden en volledig is afgestemd op de gebruiker, straks staat te verstoffen in een magazijn. Pure kapitaalvernietiging.”

Het zorgkantoor in Zwolle zegt niets van de kwestie te weten. „Omdat meneer nu in een instelling zit, had de zaak bij ons bekend moeten zijn, maar dat is niet het geval. Kennelijk is er iets misgegaan in de communicatie”, aldus een zegsvrouw. Ze sluit niet uit dat financiële redenen ten grondslag liggen aan het besluit.

Zorginstelling Nieuw Graswijk stelt ’geen partij te zijn’. „Maar regels die elkaar tegenspreken en in het nadeel zijn van de cliënt betreuren wij zeer”, zegt Astrid-Odile de Visser van de raad van bestuur. „Wij zullen het vraagstuk dan ook onder de aandacht brengen.”

Bron: De Telegraaf

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top