Zelfwaardering: zo hou je het mantelzorgen vol

A_self-loathing-300x300Hoe vaak komt het per dag, per week of soms zelfs per uur wel niet voor? Dat je iets lelijks tegen jezelf zegt of zou kunnen zeggen. Al die momenten waarop jij jezelf tegenvalt, of je agenda anders loopt dan gepland, je stuntelt, fouten maakt en dingen je ontgaan… Vormen zulke gedachten en gevoelens de start van een negatieve spiraal, waarin jij jezelf op je kop geeft? Stel jezelf dan eens de vraag: ‘Tegen wie ben ik het aardigst? Tegen een goede vriendin of tegen mezelf?’

Vandaag deel ik een stukje uit mijn boek ‘En ik zie jou’ met jou. Hoe een nogal gênante situatie me even liet nadenken over de vraag: waar ga ik vandaag mijn energie aan besteden?

Ik ben nog snel even langs het toilet gelopen om te plassen en loop nu gehaast het ziekenhuis uit. Ik ben al aan de late kant voor de afspraak die ik om vier uur heb. Als ik sta te wachten in de rij, enigszins ongeduldig, voel ik ineens dat iemand aan mijn broek trekt.

Op hetzelfde moment hoor ik een vrouwenstem zeggen: ‘Doe nou niet.’ Gevolgd door een mannenstem die zegt:‘Ja, maar dit kán toch niet, dit ziet er niet uit.’ Ik kijk om en ontmoet een onzekere blik. ‘Uh,’ zegt de man zachtjes terwijl hij een lang wit stuk papier in zijn hand houdt. ‘Dit hangt uit uw broek. Ennuh… uh… er hangt nog een stuk…’

Ik begin te lachen. ‘Dank je. Help me alsjeblieft ook van het tweede stuk af, jij ziet waar het hangt.’

Hij glimlacht en bevrijdt me ook van het tweede stuk toiletpapier dat ik al enige minuten achter me aan sleep. Door de hal van het ziekenhuis, over het trottoir, over het voetpad dat naar de parkeerautomaten leidt. Ik kijk om me heen en zie zo’n twintig mensen naar me kijken. Sommigen glimlachen voorzichtig, anderen kijken weg. Iemand kucht, iemand krijgt een rood hoofd en blijft onafgebroken naar me staren. In de verte staat iemand naar me te wijzen terwijl ze haar man aanstoot. Ik moet lachen. Het is gebeurd, ik kan er niets meer aan veranderen. Hoe ik omga met deze gebeurtenis is wél waar ik nu controle over heb.

Een plat aards voorval dat ons allemaal kan overkomen, heeft niets te maken met mijn essentie. Een moment in tijd gevangen hoeft het licht van al onze kwaliteiten, kracht en eigenwaarde niet te verduisteren. We zijn zoveel meer dan een dergelijke onnozele gebeurtenis. We zijn zoveel meer dan een stuk wandelend toiletpapier.

de66dbc30377a1f7908db45298324aa3dmFuIGplIGhvdWRlbi5qcGc=.jpg_500x500Glimlach om je imperfecties vanuit zelfliefde, leer van de feedback en groei als mens. Stop met jezelf op je kop te geven. Wat zou er gebeuren wanneer je jezelf accepteert, inclusief je struggelingen, fouten en blunders? Probeer om bij iedere negatieve gedachte over jezelf de gedachte er tegenover te zetten: ik ben oké, ik doe mijn best. En sterker nog: ik ben mijn grootste vriend. Want ik ben degene die er tot het eind van mijn leven voor me zal zijn.

Vergeet niet dat mantelzorgen veel van je vraagt. Negatieve gedachten over jezelf zijn verspilling van kostbare energie. Energie die je nodig hebt om jouw rol als mantelzorger zo goed mogelijk te vervullen.

Is auteur, spreker en levensgenietster. Zij geeft trainingen over persoonlijk leiderschap en de zeven eigenschappen van veerkracht.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top