WMO Adviesraad Amsterdam: ‘De druk op mantelzorgers is té groot!’

AT5_LogoDe druk op mantelzorgers dreigt te groot te worden. Dat schrijft de Wmo-adviesraad in een brief aan de Amsterdamse zorg-wethouder Eric van der Burg (VVD). De Wmo is de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Door bezuinigingen op die Wmo moeten zorgbehoevenden steeds vaker een beroep doen op familieleden, waardoor verzorgers nu overbelast dreigen te raken. 

In Amsterdam zijn zo’n 55.000 mantelzorgers actief. Zo ook Viroen Soebedar, die al vier jaar voor zijn zieke moeder zorgt. En daar heeft hij één en ander voor moeten laten. ‘Ik had tegen mijn moeder kunnen zeggen dat ze het zelf maar moest uitzoeken en kunnen gaan studeren, of genieten van mijn leven. Maar zo zit ik niet in elkaar’, zegt hij.

‘Andere mantelzorgers staan ook voor die keuze: ga ik zorgen, of kies ik voor mijn eigen leven?’, gaat hij verder, ‘Dat is een lastige keuze’. Dat is ook precies de spagaat waar veel mantelzorgers in zitten: kiezen voor zichzelf betekent ook -zeker nu er op de zorg bezuinigd wordt-  dat het zorgbehoevende familielid alleen thuis komt te zitten.

Vangnet
‘In het geval van mijn moeder zou dat betekenen dat ze heel veel verdriet had gehad. Ze was letterlijk hulpeloos geweest’, zegt Viroen. Belangenbehartiger Cliëntenbelang Amsterdam pleit voor een vangnet voor mantelzorgers, zodat die kunnen aangeven als de zorg hen teveel wordt.

Angelien Horn, voorzitter van het platform: ‘Er wordt nu teveel vanuit gegaan dat mantelzorgers nog meer kunnen doen, terwijl er al zoveel gebeurt. Nederland loopt voorop als het om mantelzorgers gaat. Met zo’n netwerk zorg je ervoor dat mantelzorgers meer naar buiten kunnen treden, zodat ze beter uitgerust zijn voor de zorg die ze moeten verlenen’.

De mantelzorg zal binnenkort besproken worden in de Amsterdamse gemeenteraad.

Bron: AT5

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top