skip to Main Content
Wat Wil De SGP Met Mantelzorg? #tweedekamerverkiezingen

Wat wil de SGP met mantelzorg? #tweedekamerverkiezingen

Weet jij al op welke partij je gaat stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart? Mantelzorg is wel een heel belangrijk thema. Mezzo zette op een rij wat 10 politieke partijen in hun verkiezingsprogramma’s zeggen over mantelzorg. Reuze handig om je te helpen bij jouw keuze. Wij delen de samenvatting van Mezzo en geven graag nog een aantal aanvullingen. Om er een totaalplaatje van te maken, zeg maar. Vandaag de visie van de SGP.

SGP: Stem voor het leven

Mezzo: “Met het programma Stem voor het leven wil de SGP op drie ‘fronten’ is strijd voeren voor het leven. De SGP maakt zich sterk voor de bescherming van kwetsbaar leven, over onze veiligheid, en over hoe we samen leven in dit land.

Over mantelzorg en vrijwilligers zegt de SGP: Het is prachtig als mensen zich vrijwillig en belangeloos willen inzetten voor andere mensen. Daarom vindt de SGP dat we niet zuinig genoeg kunnen zijn op onze mantelzorgers en vrijwilligers. Door de vergrijzing neemt het aantal ouderen toe, waardoor ook de hulpvraag toeneemt. Op mantelzorgers wordt dus steeds meer een beroep gedaan, terwijl er tegelijkertijd een steeds groter wordende druk vanuit de overheid op hen uitgeoefend wordt om de arbeidsmarkt op te gaan. Het moet mogelijk worden om meer zorgtaken en maatschappelijke taken op zich te nemen, zonder dat mensen dat teveel in hun portemonnee gaan voelen. Dit draagt bij aan een verbetering van de onderlinge betrokkenheid binnen familie, kerk en maatschappelijke verbanden.

Concreet noemt de SGP de volgende punten over mantelzorg:

  • Mantelzorgers en vrijwilligers zijn het bindmiddel van onze samenleving. De overheid houdt er toezicht op dat de wettelijke verplichtingen om mantelzorgers en vrijwilligers te ondersteunen, worden nagekomen. De rechten van mantelzorgers zijn opgenomen in de Wet maatschappelijke ondersteuning.
  • Het is uiterst ongewenst dat ons belastingstelsel mantelzorgers en vrijwilligers afstraft in plaats van beloont. Dat moet écht anders!
  • Instellingen worden gestimuleerd mantelzorgers en vrijwilligers te betrekken bij de professionele zorg.
  • Casemanagers kunnen een goede bijdrage leveren aan kwalitatief goede dementiezorg en het ontzorgen van mantelzorgers. Daarom moet er een recht komen op ondersteuning van een in dementie gespecialiseerde casemanager. Ook bij andere complexe zorgvormen kan een casemanager toegevoegde waarde hebben.”

Aanvullende informatie van Mantelzorgelijk:

Mantelzorgers en vrijwilligers zijn het bindmiddel van onze samenleving. De overheid houdt er toezicht op dat de wettelijke verplichtingen om mantelzorgers en vrijwilligers te ondersteunen, worden nagekomen. De rechten van mantelzorgers zijn opgenomen in de Wet maatschappelijke ondersteuning dankzij een voorstel van de SGP en de PvdA.

Onder deze link vind je het volledige verkiezingsprogramma van de SGP

 Bronnen:
– Mezzo
– SGP

is ondernemer, netwerkbouwer, blogger, echtgenote, moeder en sinds 6 jaar mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Tevens is zij de bedenker en mede oprichter van Mantelzorgelijk.nl

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, blogger, echtgenote, moeder en sinds 6 jaar mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Tevens is zij de bedenker en mede oprichter van Mantelzorgelijk.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X