Wat wil 50Plus met mantelzorg? #tweedekamerverkiezingen

Weet jij al op welke partij je gaat stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart? Mantelzorg is wel een heel belangrijk thema. Mezzo zette op een rij wat 10 politieke partijen in hun verkiezingsprogramma’s zeggen over mantelzorg. Reuze handig om je te helpen bij jouw keuze. Wij delen de samenvatting van Mezzo en geven graag nog een aantal aanvullingen. Om er een totaalplaatje van te maken, zeg maar. Vandaag de visie van 50Plus.

50Plus: 50Plusdus!

Mezzo: ‘In het verkiezingsprogramma van 50plus worden 50 punten benoemd waarvoor 50plus zich hard wil maken. Daaronder ook de volgenden punten die mantelzorg betreffen:

  • Mantelzorgondersteuning gaat deel uitmaken van een gemeentelijk basispakket. Dit maakt een einde aan te grote verschillen per gemeente.
  • Landelijke registratie van mantelzorgers, zodat financiële en andere maatregelen ter ondersteuning en waardering van de mantelzorgers op een eenvoudige manier uitgewerkt kunnen worden.
  • Familiehuizen, waar drie generaties van een familie met elkaar samenwonen, worden fiscaal gestimuleerd.’

Aanvullend nog het standpunt over mantelzorg van de 50Plus-website:

Maar liefst 3,5 miljoen Nederlanders verlenen mantelzorg. Zij zorgen belangeloos voor hun partner, ouders, kind of buur. Deze mantelzorgers zijn een onmisbare schakel in de zorg en 50PLUS waardeert hen enorm. Zeer veel mantelzorgers geven echter aan zich zwaar belast of overbelast te voelen. Dat geldt niet in de laatste plaats voor de oudere mantelzorger.

Door overheidsmaatregelen moeten ouderen langer thuis wonen, waardoor de “gezonde” partner (die niet vanzelfsprekend daartoe in staat is) vaker mantelzorg moet verlenen. Het gevaar daarbij is dat de oudere mantelzorger overbelast raakt. 50PLUS is mede hierom tegen verdere bezuinigingen op zorg en ondersteuning thuis. Want dat is immers de beste steun in de rug om deze belangrijke taak vol te kunnen houden.

Het volledige verkiezingsprogramma van 50Plus vind je onder deze link. 

Bronnen:

  • Mezzo.nl
  • 50plus.nl
Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top