Wat is dementie?

De komende tijd neem ik jullie in verschillende blogs mee naar de wondere wereld van dementie. Wat is dementie eigenlijk en wat zijn de verschijnselen/kenmerken? Welke vormen zijn er en hoe kunnen we belevingsgericht contact maken.
De blogs zullen afgewisseld worden door ook blogs uit de praktijk te blijven plaatsen.
Volgen jullie me mee?

WAT IS DEMENTIE?

Wanneer gevraagd word wat dementie nu eigenlijk is, is daar eigenlijk geen kort en eenvoudig antwoord op te geven. Dat komt omdat er heel veel verschillende vormen zijn van dementie en het verloop, de beleving van de dementie en de uitingsvorm per persoon kunnen verschillen.
Dementie zelf is geen ziekte maar een gevolg van een (hersen) aandoening of ziekte. Dementie is een algemene term van een groep symptomen (verschijnselen) die verband houden met een afname van het geheugen en cognitieve functies van de hersenen. Die symptomen zijn of worden zo ernstig dat het mensen (ernstig) beperkt in het uitvoeren van hun werk of dagelijkse bezigheden en functioneren.
Een verzameling/groep van steeds samen voorkomende klinische symptomen (verschijnselen) wordt een syndroom genoemd. Een verzameling van deze symptomen kan meerdere oorzaken hebben. Soms is de oorzaak niet bekend, maar is het geregeld samen gaan van deze tekenen zo opvallend, dat men ze groepeert tot een syndroom (zoals dementie).
Zo kan de verzameling van symptomen die dementie wordt genoemd, door meerdere (hersen) aandoeningen en ziekten worden veroorzaakt. En dat is dan ook één van de redenen dat er geen eenduidige aanpak of benadering is die voor ieder persoon met dementie geschikt is. Ook persoonlijkheid en karakter kunnen meespelen in het verloop en beleving van de dementie. Wanneer iemand te horen krijgt een ongeneselijke ziekte of aandoening te hebben word daar door iedereen op eigen wijze mee omgegaan.
Dementie is zogezegd dus niet alleen een afname van het geheugen, maar er moet ook sprake zijn van achteruitgang in de cognitieve functies van de hersenen en er hinder van ondervinden in werk en/of dagelijkse bezigheden en functioneren. Dementie is (nog) niet te genezen en het is progressief. Wat betekend dat de symptomen (geleidelijk) verergeren en er steeds meer hulpbehoevendheid ontstaat.
Iemand die regelmatig vergeet waar hij zijn sleutels heeft gelaten, of een boodschapje vergeet of misschien zelfs een keer niet op naam van een kleinkind kan komen, heeft echt nog geen dementie.
De symptomen die samen het syndroom dementie vormen wil ik verder uitwerken. Niet alle mensen met dementie hebben last van al deze symptomen, en ook verschillen ze per hevigheid, maar over het algemeen worden de symptomen, die in volgende blogs worden beschreven, waargenomen bij mensen die dementie hebben.
Met dit schrijven hoop ik op een eenvoudige manier uit te leggen wat dementie is, welke vormen er zijn en hoe om te kunnen gaan met mensen die dementie hebben.
© Mariët de Landmeter

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top