Waar lig jij wakker van? ‘Dat we elkaar steeds meer kwijtraken’

Veel mensen praten over de praktische complicaties van dementie, maar weinigen hebben het over het werkelijke verlies van de persoon van wie je houdt en op wie je vertrouwt. Voor mij is dat mijn moeder, die op 50-jarige leeftijd werd gediagnosticeerd met FTD, een progressieve vorm van dementie. In het begin zei ze dingen als ‘Oh mijn hersenen zijn zo dom, of  ‘ik was vroeger zo slim,’ en dat maakte me echt verdrietig omdat ik wist wat voor slimme vrouw ze ooit was. Ze was echt zo’n geweldige leerkracht op een middelbare school. Nu zorg ik 24/7 , met hulp van haar zus en m’n vader dagelijks voor haar. Het doet me vaak afvragen, hoeveel weet ze op dit moment? Beseft ze eigenlijk nog wat er allemaal met haar is gebeurd?

Ik heb zelf een jong gezin en het gemis van mijn moeder als m’n klankbord is bijzonder moeilijk. Omdat ik jonger ben en net begin met mijn gezin, zijn er veel momenten waarop ik vragen heb en behoefte heb aan moederlijk advies. Ik wil gewoon met mijn moeder kunnen praten. Mijn moeder was tot voor de diagnose “de rots” in ons gezin, waar iedereen zich tot kon wenden. We missen haar allemaal enorm.

Mensen zien films zoals bijv. The Notebook en denken dan, oh dementie betekent alleen maar dat je vergeet wie er om je heen zijn. Maar ze beseffen niet wat deze ziekte werkelijk inhoudt. Het echte effect van deze ziekte is dat mensen die ermee leven, worden losgekoppeld van hun eigen opgebouwde wereld. Wanneer mensen aan de ziekte denken, associëren ze het met alleen het niet kunnen herinneren van namen en ervaringen. Maar het gaat verder dan dat; het gaat erom dat ze al hun kennis van alles in de wereld om hen heen verliezen. Dit zorgt voor emotionele isolatie, niet alleen voor de patiënt, maar ook voor hun familieleden. De diagnose van een vorm van dementie is voor de meeste mensen de eerste stap op een lange weg naar het onvermijdelijke verlies van een geliefde.

Daar lig ik vaak wakker van. Omdat dit voor mij een van de moeilijkste dingen is om te accepteren. Ik ben in feite mijn moeder kwijtgeraakt. Ze is hier fysiek, maar emotioneel is ze al een tijdje weg, dus dat heb ik haar niet meer. Vooral omdat we zo close waren voorheen, is dat echt superzwaar voor mij…

De Redactie van Mantelzorgelijk helpt mantelzorgers op elk mogelijk vlak. Wat kunnen we voor jou betekenen? Mail naar contact@mantelzorgelijk.nl

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top