Waar lig jij van wakker?

Als mantelzorgers hebben we het vaak onvoorstelbaar druk en brengen we tegelijkertijd veel tijd door met wachten. We zijn uitgeput, maar liggen dan de hele nacht naar het plafond te staren. Wat houdt jou wakker?

Al het werk aan het huis dat gedaan moet worden. Ik heb er zelf niet genoeg tijd voor, dus ik moet betrouwbare vakmensen zien te vinden. – EO

Hoe ik kan zorgen dat mijn dierbaren veilig zijn en blijven. Ik heb daar moeite mee, sinds het ongeluk van mijn man. – TW

Ik lig wakker omdat ik naar de begrafenis van mijn broer had gewild. De begrafenis was 1800 kilometer van mij vandaan. Ik kon de persoon voor wie ik zorg niet alleen laten, en had niemand die bij haar kon blijven. Het was mijn jongste broer, de eerste in onze familie die overleden is. – JS

Hoe ik een betere vader voor mijn drie gehandicapte zoons kan zijn. Ik pieker er zo vaak over dat ik me niet eens kan concentreren op het boek dat ik lees. Dat boek is de enige plek waar ik heen kan vluchten zonder mijn zonen te verlaten. Ik kan ze niet achterlaten, ze hebben hun vader nodig. Ik voel me schuldig. – NS

Wensend dat ik me gelukkiger zou voelen. Sinds mijn zoon gewond is geraakt is die geluksfactor verdwenen. Mijn geluk en ook het geluk van mijn zoon. Zijn vrienden komen niet meer op bezoek. – DA

Hoe ik alle medicijnen voor mijn man kan betalen. Ik ben parttime gaan werken vanwege de zorg, dus ons inkomen is erg gedaald, maar de medicijnen lijken alleen maar duurder te worden! – SL

Hoe ik het ooit ga aankunnen om met mijn moeders hond samen te leven, sinds mam bij ons in huis is. Ik ben geen hondenmens en het gaat niet goed. – JS

Ik vraag me af waarom ik, de oudste van zes kinderen, de enige mantelzorger ben voor mijn 85 jarige moeder. Een is dood. Een is ik weet niet waar. Een is alcoholist. De jongste twee wonen 800 kilometer verderop en denken dat ze iets geweldigs doen als ze een keer in de vier maanden op bezoek komen. Zij zijn respectievelijk 13 en 15 jaar jonger dan ik. Ze werken, maar hebben geen kinderen. – DK

Ik heb de neiging om ‘s nachts over alles na te denken. Vannacht lag ik wakker omdat ik me zorgen maak over wat er met mijn zoon zal gebeuren, die gehandicapt is, als mijn man en ik er niet meer zijn. – CV

Van het feit dat ik geen leven heb en me vreselijk egoïstisch voel dat ik dat zo voel. Mamma heeft zelf twee kinderen opgevoed. Ik zou voor haar moeten kunnen zorgen zonder te klagen. Ik denk er ook aan dat hoeveel ik ook voor haar doe, het nooit genoeg lijkt te zijn. Vlak voor ik dan eindelijk in slaap val, denk ik aan hoe het zal zijn zonder haar. – CW

Geld, hoe ik de rekeningen ga betalen deze maand. – DA

Alles! Werk, rekeningen betalen, autoreparatie, oppasdienst, de domme dingen die mijn moeder doet, het huis en de tuin onderhouden, huisdieren, boodschappen doen, tijd zien te maken voor een vakantie, even pauze. De lijst lijkt altijd langer te worden. Slaap, wat is dat? – BG

Mijn carrière en waar ik ga wonen. Mijn leven weer op orde krijgen na de zorg voor mijn moeder. – AG

Wat er met het huis moet gebeuren, hoe ik mijn moeder naar de dagopvang krijg of hoe ik thuiszorg kan betalen want ik heb er gen geld voor. Zou ik haar in een verpleeghuis moeten plaatsen? De gedachten ‘s nachts houden nooit op. Het gaat nooit over mij, altijd over haar. – GE

Alles. Ik ben verdrietig omdat mijn vader nog steeds verdrietig is dat mijn moeder is overleden. Zeven jaar geleden, maar voor hem voelt het als vorig jaar. – LG

Hoe ik genoeg kan verdienen om mijn vaders medische en dagelijkse kosten te dekken. Hoe ik waarschijnlijk niet genoeg doe, ook al voel ik me voortdurend volkomen uitgeput. – RR

Als mijn moeder zou overlijden, zou ik me schamen voor dit huis. Het is gewoon zo moeilijk om er tijd voor te vinden. Het klinkt oppervlakkig, maar het is de waarheid. – PC

Of ik wel of niet alles heb gedaan om te voorkomen dat mijn moeder zou sterven. – AM

Wat een verschrikkelijk persoon ik ben geworden! – SG

Mensen die zo egoïstisch zijn, alleen maar aan zichzelf denken. – LF

Mijn toekomst. Ga ik achter de kassa bij de Hema eindigen omdat ik al acht jaar niet gewerkt of gestudeerd heb? Gebrek aan opleiding en sociale contacten. Mantelzorg gaat ten koste van mijn eigen gezondheid, fysiek en mentaal. – DB

Waar lig jij van wakker?

is vertaalster, musicus en werkt als taalcoach voor Rosetta Stone. Ze woont en werkt in Florida, in de Verenigde Staten.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top