skip to Main Content

Voelsprieten aan voor Jonge Mantelzorgers!

Jaarlijks is er de Dag van de Mantelzorg, op 10 november. Maar de jonge mantelzorgers, die hebben gewoon een hele week! Dat geeft al aan hoe belangrijk het is oog te hebben voor deze groep kinderen. En wat is nu precies een jonge mantelzorger? We hebben het in Steenwijkerland als volgt op onze website staan: ‘Ben je tussen de 5 en 18 jaar? Zorg je voor of heb je zorgen om een langdurig ziek of gehandicapt familielid? Dan ben jij een jonge mantelzorger. Misschien heeft iemand uit jouw gezin kanker, MS, reuma, een ernstige spierziekte, psychiatrische klachten of een verslaving. Misschien heb je een broer of zus met ADHD, autisme of iets dat hier op lijkt. Het kan zijn dat je hierdoor meer zorg op je neemt dan jouw leeftijdsgenoten. Vaak gaat de meeste aandacht in het gezin uit naar degene die ziek is. Ongeveer één op de vijf jongeren is mantelzorger. Je staat dus niet alleen!

De Week van de jonge Mantelzorgers was van 1 t/m 7 juni en ligt inmiddels weer een paar weken achter ons. We zijn in die week met de jongste jonge mantelzorgers een middag heerlijk creatief bezig geweest in ‘De Kliederschuur’ in Nijensleek. De kinderen hebben ervan genoten; even eruit en alle aandacht voor hun! Een verslagje naar de Steenwijker Courant en natuurlijk de leukste foto’s delen via de facebookpagina https://www.facebook.com/jongemantelzorgerssteenwijkerland. Op die manier brengen we naar buiten wat we doen voor deze kinderen.

Want het belang van (h)erkennen van jonge mantelzorgers verdient wat mij betreft meer aandacht. Ik kijk er zo tegen aan, omdat deze kinderen op latere leeftijd soms vastlopen op ervaringen rondom de zorg in hun thuissituatie, die was zoals die was. Het is dus vooral zaak om op tijd hier oog voor te hebben. En ouders er actief op te attenderen. Wat mij opvalt is dat aanmeldingen van jonge mantelzorgers vaak via andere zorgouders bij ons binnenkomen. En dat is hartstikke mooi, want dat betekent dat zij daar de waarde van inzien. Bijna alle ouders moeten toch een soort van drempeltje over. Terwijl het gewoon zo fijn en helpend voor de kinderen kan zijn.

Na iedere activiteit komt er vaak weer nieuwe aanmelding. Meestal van een moeder die zich afvraagt of haar kind(eren) mogelijk hier voor in aanmerking komen? Zo ook deze keer, ons bericht langs zien komen en dan een berichtje. Vaak zijn dit gezinnen die al lang (soms jaren) in een zorgsituatie zitten. En er nog geen aandacht van de vaak meerdere zorgprofessionals voor de jonge mantelzorgers in dat gezin is geweest. Vandaar nog een keer de aandacht hiervoor in deze blog. Want als alle werkers in de zorg voor kinderen hier hun voelspriet een beetje voor wakker schudden, bereiken we meer ouders en kinderen. En kunnen we nog meer van betekenis zijn. Want waar zorg is, is (soms ook jonge) mantelzorg!

Paula Bierma

Is buurtwerker bij Sociaal Werk De Kop vanuit die functie coördinator van Mantelzorgnetwerk Steenwijkerland, een netwerk met ruim 80 organisaties. Dé plek van waaruit in Steenwijkerland mantelzorgers op alle mogelijke manieren worden ondersteund. Motto: Waar zorg is, is mantelzorg! Daarnaast mantelzorger in eigen gezin.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X