skip to Main Content
Verzekeraar Doet Proef: Student Aan Huis Voor Mantelzorg

Verzekeraar doet proef: student aan huis voor mantelzorg

Vijftig eenzame ouderen uit Eindhoven van 75 jaar of ouder die klant zijn van zorgverzekeraar VGZ krijgen een jaar lang gratis twee uur extra mantelzorg per week. Daarvoor komen medische studenten aan huis. Het gaat om een experiment. Ook in de regio Nijmegen krijgen vijftig VGZ-cliënten deze service aangeboden. VGZ heeft twee hoofdvestigingen in deze twee steden. 

VGZ is al begonnen met het selecteren van de deelnemende ouderen. Ook worden de studenten die zorg gaan leveren uitgekozen. Zij krijgen een vergoeding voor hun inzet. ,,Het is voor hen ook een bijbaantje”, zegt een woordvoerder van VGZ. Hij verwacht dat de proef binnen enkele weken kan beginnen.

Extra mantelzorg

VGZ wil hiermee nagaan of extra mantelzorg leidt tot minder eenzaamheid, een hogere kwaliteit van leven en betere zorg tegen lagere kosten.  ,,We bekijken hoe we ouderen en hun mantelzorgers verder kunnen steunen”, stelt de woordvoerder van VGZ. ,,Als wij er voor zorgen dat mensen zich thuis meer comfortabel voelen, als wij de kwaliteit van hun leven kunnen verbeteren, zal dat naar verwachting weer schelen in de zorgkosten op de langere termijn.”

Aan de andere kant doen de deelnemende medische studenten praktijkervaring op. De studenten die meedoen moeten wel interesse hebben in ouderenzorg.

VGZ hoopt dat de extra uren mantelzorg ertoe leiden dat ouderen minder vaak een beroep zullen doen op betaalde zorg. Maar de twee hoofddoelen zijn volgens de woordvoerder bestrijding van eenzaamheid, nu en in de toekomst, en het verhogen van de kwaliteit van leven.

Sociale netwerk

De studenten gaan de ouderen helpen bij het verbeteren van hun sociale netwerk, zodat ze ook na afloop van de proefperiode minder last van eenzaamheid hebben. Ze zetten hun medische kennis in, bijvoorbeeld om de ouderen te helpen bij de afweging of een bezoek aan de huisarts nodig is. Maar ze zorgen vooral ook voor wat  gezelligheid, zoals een kopje koffie drinken, een wandeling maken of samen boodschappen doen.

Het onderzoek wordt wetenschappelijk gevolgd en geëvalueerd.

Bron: Eindhovens Dagblad

Avatar

Barbara Mounier

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X