skip to Main Content
Verdeelsleutel Beschermingsmiddelen Blijkt Een Utopie #nummer9

Verdeelsleutel beschermingsmiddelen blijkt een utopie #nummer9

Mantelzorgelijk is de laatste maanden meer en meer uitgegroeid tot een waar mantelzorg expertiseplatform.  Je vindt hier verhalen en ervaringen van mede-mantelzorgers, tips en kennis om het beter vol te houden, achtergronden en nieuws over onderwerpen die relevant zijn voor jouw leven. Maar welke stukken zijn in het afgelopen half jaar nou het best gelezen? Dat vertellen we je in onze Mantelzorgelijk Top 10!

Vandaag nummer 9 – Verdeelsleutel beschermingsmiddelen blijkt een utopie door Aletta Makken

‘Na mijn zoektocht van gisteren naar de daadwerkelijke distributeur van beschermingsmiddelen voor ons, mantelzorgers, ben ik vandaag verder gegaan met de antwoorden die ik gisteren van een aantal GGD afdelingen kreeg. Na een half uur en vierkante ogen kwam ik op de site van de GGD-GHOR waarop letterlijk staat:

In het model gaat het niet om een verdeling over de zorgsectoren, maar om een verdeling op basis van besmettingsrisico’s voor zorgverleners.

Met andere woorden. Alle antwoorden die ik gisteren kreeg van lokale GGD’s waren lariekoek?
Want is het niet zo dat mantelzorgers juist de grootste kans maken op besmetting?
Thuiszorg komt niet of amper meer, geen zorg aan huis en er is natuurlijk een hele grote groep zelfstandig wonende zorgvragers zonder indicatie of gezinnen met zorgintensieve kinderen.
Je zult maar elke dag de canule moeten vervangen bij je zwaar gehandicapte kind!
De zorg is massaal neergekomen op die 4 miljoen mantelzorgers die Nederland rijk is.
4 Miljoen!!!! Je moet er niet aan denken wat er gebeurt als die allemaal besmet raken met Covid-19!

Dus ja. Wij zijn één van de grootste groep die kans hebben op besmetting.
Feitelijk gezien komen wij dan toch als eerste aan de beurt? Zelfs als niet alle mantelzorgers op dit moment zorgen voor een dierbare, dan nog. Dan nog zijn wij de grootste groep die (informele) zorg leveren.

Jarenlang werden wij niet serieus genomen. Je doet het toch uit liefde werd er vaak gezegd. Ja natuurlijk! Maar dat wil niet zeggen dat wij dan het afvoerputje van de (informele) zorg hoeven te zijn. Dat wij geen rechten hebben? Dat wij ons uit liefde dan maar bloot moeten stellen aan mogelijke besmetting?

Ik doe een oproep naar al onze politieke partijen om nou eens écht op te komen voor mantelzorgers. Mantelzorgers die schreeuwen om beschermende middelen, die er volgens de technische briefing voldoende zijn.
Want als niemand opkomt voor deze grote groep zorgverleners dan is het snel gedaan met de gehele zorg.
Als geen mantelzorger nog zou zorgen, dan ook raakt onze betaalde zorg overbelast! Vergeet dat niet.
Zorg voor de mantelzorger!’

Redactie Mantelzorgelijk

Redactie Mantelzorgelijk

De Redactie van Mantelzorgelijk  bemant de hulplijnen en helpt mantelzorgers op elk mogelijk vlak. Wat kunnen we voor jou betekenen?Mail naar info@mantelzorgelijk.nl

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X