Uitzending Radiodoc Onvergetelijk vanavond 21.00 Radio 1

imageDementie is een hartverscheurende ziekte, zowel voor de patiënt als voor zijn omgeving. Degene die je lief hebt is er fysiek nog, maar wordt geestelijk steeds onbereikbaarder. Hoe kan je het contact met de dementerende in stand houden? Een van de krachtigste middelen blijkt muziek te zijn. Muziek werkt niet alleen goed om herinneringen aan te boren, maar ook om de patiënt gerust te stellen en maakt soms zelfs pillen overbodig. Programmamaker Marlous Lazal, die zelf haar beide ouders aan de ziekte Alzheimer verloor, wilde weten hoe dat werkt.

We volgen het project Music & Memory in Oldenzaal, waar 100 iPods voor dementerenden van persoonlijke muziek werden voorzien met behulp van muziekstudenten van Artez. In Amsterdam ontwikkelt musicus Andy Bruce met Klankspoor een methode die niet alleen muziek maar ook verhalen en geluiden uit het leven van de patiënt verzamelt om zo het geheugen op gang te brengen. En ook familieleden en mantelzorgers maken gebruik van muziek. Ignar Rip zorgde voor zijn thuiswonende demente moeder. De ervaringen die hij opdeed met muziek deelt hij nu met instellingen en andere mantelzorgers.

Maar wat gebeurt er eigenlijk in het brein dat de herinnering aan muziek zo sterk blijft? En zijn dat dan altijd plezierige herinneringen? Als dementerenden juist erg verdrietig worden bij het luisteren naar muziek, is dit dan wel voor iedereen een geschikte methode? Programmamaker Marlous Lazal gaat te rade bij neuropsycholoog Professor Scherder die uitgebreide studie deed naar de werking van muziek op het brein.

Vanaf 14 feb ook online te beluisteren via deze link:
http://www.npodoc.nl/documentaires/series/radio-doc/2016/Onvergetelijk.html

Veel luisterplezier!

Marlous Lazal

Radiomaker
NPO Radio Doc
http://www.npodoc.nl

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top