Top 20 – nummer 2: Gouden tips van een alzheimer patiënte

2Op nummer 2 in onze zomerserie staat een prachtig verhaal. Het zijn hartverwarmende tips van een alzheimer patiënte, die aan iedereen vertelt hoe ze het liefst behandeld wil worden. Veel plezier met dit fijne artikel, dat tienduizenden keren werd aangeklikt!

Dorothy Olive de MarcoDe Amerikaanse Dorothy Olive DeMarco werd geboren op 29 juni 1916. In 2004 kreeg Dotty de diagnose Alzheimer. Heeft Dotty Alzheimer overleefd? Absoluut! Ze leefde haar leven zo ontzettend anders dan je zou verwachten van iemand met Alzheimer. Ze overleefde de diagnose en ging verder met haar leven vol fantasie en liefde. Ze zong veel en genoot van alles en iedereen die op haar pad kwam. Ze kreeg het – ondanks haar ziekte – voor elkaar om nog lang en gelukkig te leven. Dotty had een ziekte maar ze was het niet. Ze was een geweldig, mooi, autenthiek mens, tot het moment dat ze op 95 jarige leeftijd overleed.

Haar zoon, Bob DeMarco is de oprichter van  de website AlzheimersReadingRoom.com
The Alzheimer’s Reading Room publiceert sinds juli 2009 dagelijks artikelen en nieuws, als een eerbetoon aan Dotty maar ook om wereldwijd bekendheid te geven aan Alzheimer en dementie.

Zorg jij voor iemand met dementie? Deze 10 tips van Dorothy kunnen je daarbij misschien helpen. Zoals Dotty zei: “Soms helpt het om de situatie te bekijken vanuit het perspectief van de persoon met dementie”.

Tien tips van Dotty: Hoe communiceer ik met iemand met dementie?

  1. Weet je wanneer ik me veilig voel en waar ik gelukkig van word? Als iemand naar me lacht.
  2. Heb jij je het volgende wel eens gerealiseerd? Als jij zenuwachtig en gespannen bent, dan word ik  dat ook.
  3. Raak niet van slag als ik iets doe wat in mijn ogen normaal is, maar wat heel gek overkomt op jou. Waarom lach je er niet gewoon om? Dat maakt de situatie een stuk minder ongemakkelijk voor ons allebei.
  4. Probeer er aan te denken dat mijn kortetermijngeheugen niet meer werkt. Praat niet te snel en gebruik niet te veel woorden.
  5. Weet je waarom ik altijd nee zal zeggen als jij me met een veel te lang verhaal probeert te overtuigen om iets te doen? Omdat ik nooit zeker weet of je me vraagt om iets leuks te doen of niet. Om er zeker van te zijn dat ik niets vervelends hoef te doen, zal ik altijd nee zeggen.
  6. Doe rustig aan. En sluip niet naar me toe en begin dan opeens te praten. Heb ik al gezegd dat ik het fijn vind als mensen naar me lachen?
  7. Zorg ervoor dat je mijn aandacht hebt voordat je een heel verhaal tegen me afsteekt. Want weet je wat er gebeurt als je tegen me begint te ratelen terwijl ik niet goed oplet? Dan raak ik in de war. En dan kun je er zeker van zijn dat ik overal nee op zeg.
  8. Het is erg moeilijk voor mij om mijn aandacht ergens bij te houden. Dus zorg er alsjeblieft voor dat we oogcontact hebben voordat je tegen me begint te praten. Met een mooie lach kun je er zeker van zijn dat ik naar je luister. Heb ik dat al eens gezegd?
  9. Soms praat je tegen me alsof ik een klein kind ben of niet helemaal goed bij mijn hoofd. Hoe zou je het vinden als ik zo tegen jou deed? Ga hier maar eens over nadenken op je kamer. En je hoeft niet terug te komen om je excuses aan te bieden, want ik weet toch niet meer waar het over ging. Als je dat gewoon nooit meer doet, zullen we het prima samen kunnen vinden. Misschien nog wel beter dan jij denkt.
  10. Je praat te veel. Probeer eens wat meer de leiding te nemen. Ik heb behoefte aan iemand die me stuurt, niet aan iemand die me steeds aan het hoofd zeurt.

Bron: http://www.alzheimersreadingroom.com/2013/12/10-things-person-living-with-dementia.html

Vertaling: Erna Steenbreker – Garssen, met dank aan Gerja Visscher

MZ top 20 2016

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top