Tekort aan vitamine D verhoogt de kans op dementie

Uit onderzoek, het meest uitgebreide in zijn soort, blijkt dat oudere mensen die niet voldoende vitamine D krijgen, twee maal zoveel kans hebben om dementie en de ziekte van Alzheimer te ontwikkelen. Het onderzoek is gepubliceerd in de online uitgave van Neurology, het medische tijdschrift van de American Academy of Neurology.

Tijdens het onderzoek werd naar het vitamine D gehalte in het bloed gekeken. Het betrof vitamine D uit voeding, van supplementen en van blootstelling aan zonlicht. In welke voedingsmiddelen zit vitamine D? Het komt uitsluitend voor in voeding van dierlijke herkomst, zoals melk, eieren en kaas en in beperkte mate. Uitzondering hierop is vette vis zoals zalm, paling en makreel, die wat meer vitamine D bevatten.

“We verwachtten wel een verband tussen lage vitamine D niveaus en het risico op dementie en Alzheimer, maar de resultaten waren verrassend. We kwamen erachter dat het verband twee keer zo sterk was dan verwacht,” zei de auteur van het onderzoek David J. Llewellyn, PhD, van de Universiteit van Exeter Medical School in het Verenigd Koninkrijk.

Voor het onderzoek werden de vitamine D niveaus in het bloed van 1,658 mensen ouder dan 65, die geen dementie hadden, getest. Na gemiddeld zes jaar ontwikkelden 171 deelnemers dementie and 102 deelnemers hadden de ziekte van Alzheimer.

Het onderzoek wees uit dat mensen met lage vitamine D niveaus 53% meer kans hebben om dementie te krijgen en voor degenen met een ernstig vitamine D tekort was dit verhoogde risico zelfs 125%, vergeleken met deelnemers met normale vitamine D niveaus.

Mensen met lage vitamine D niveaus hebben bijna 70 % meer kans om de ziekte van Alzheimer te ontwikkelen, en degenen met een ernstig tekort hebben meer dan 120% meer kans om de ziekte te krijgen.

De resultaten bleven hetzelfde toen de onderzoekers andere factoren die van invloed kunnen zijn op het risico van dementie in overweging namen, zoals roken en alcoholgebruik.

Er zijn nu klinische onderzoeken nodig om vast te stellen of het eten van voedingsmiddelen zoals vette vis of het nemen van vitamine D supplementen het begin van Alzheimer of dementie kan vertragen of zelfs voorkomen. In dit vroege stadium moeten we voorzichtig zijn en onze meest recente resultaten tonen niet aan dat lage vitamine D niveaus dementie veroorzaken. Dat gezegd hebbende, onze bevindingen zijn zeer bemoedigend en zelfs als dit aan slechts een klein aantal mensen ten goede komt heeft het grote gevolgen voor de volksgezondheid, gezien de verwoestende en kostbare aard van dementie,” aldus Llewellyn.

is vertaalster, musicus en werkt als taalcoach voor Rosetta Stone. Ze woont en werkt in Florida, in de Verenigde Staten.

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top