Studenten verlichten mantelzorgers met' thuis in de wijk'

Sinds februari zijn dertig studenten van Avans Hogeschool actief in de wijk Heusdenhout in Breda met het project ‘Thuis in de wijk’. Nadat ze de wijk eerst in kaart hadden gebracht, gaan ze nu tot aan de zomervakantie met projecten beginnen. Daarover houden ze voor BN DeStem een blog bij (en maken filmpjes) over hun ervaringen.

“Mantelzorg is een woord, waarvan ik weinig had gehoord. Totdat ik er zelf mee werd geconfronteerd, hoewel ik hier niet voor had geleerd.
Mij werd deze mantel omgehangen en daar hoef je echt niet naar verlangen.
Maar het is zo dat de persoon die deze mantel draagt, er zelf ook niet om heeft gevraagd. En weet u wat ik ook niet had verwacht: je draagt deze mantel dag en nacht.
Ik moest me met steeds meer dingen gaan bemoeien. De zorgen gingen boven mijn hoofd uitgroeien.
Zonder er om te vragen moest ik steeds meer zorg gaan dragen. Deze mantel werd me letterlijk te zwaar, mijn schouders gingen er onder hangen zowaar.
Mijn lijf begon ook aandacht te vragen; hoe konden mijn benen deze zware zorg blijven dragen?
Ik kan u wel vertellen, mijn mantel begon te knellen, het begon letterlijk slijtage te krijgen, dat hoef ik echt niet te verzwijgen.
Het model raakte langzaam uit zijn voegen van al dat mantelzorgzwoegen. Ik moet er nu echt voor waken zelf niet in de problemen te raken.
Gelukkig zijn er mensen om mij heen en die houden mij op de been Dat zijn schatten die mij een paar uur vervangen; dan kan ik mijn mantel even te luchten hangen.
Ik ben dan even van mijn zorg bevrijd en heb voor mezelf ook wat tijd.
Ik denk wel eens onder het lopen, of ik er een mantel bij zal kopen.
Maar helaas hebben de winkels er geen, van dit model is er maar een.
Ik ga naar huis en trek mijn mantel weer aan, hopelijk krijg ik de kracht nog een poosje verder te gaan.

Mientje”

Wat als Mientje jouw buurvrouw is? Als jij met een paar uurtjes van je tijd haar mantel kan verlichten? Zou je dat dan doen? Dit vroegen studentes Marije Vermeulen en Tessa Michielse zich af

Zij zijn tijdens hun periode in het Nest in gesprek gegaan met mantelzorgers. Een belangrijk onderwerp in de hedendaagse samenleving. Steeds meer last komt er op de schouders te liggen van de mantelzorgers, terwijl ze al zoveel lasten moeten dragen! Wanneer wordt er nou eens aan deze mantelzorgers gedacht?

Dag en nacht voor je familielid, partner of buurvrouw zorgen. Wanneer heb je dan nog tijd om iets voor jezelf te doen? de studenten vinden dat iedereen recht heeft op wat ontspanning en tijd voor zichzelf! Daarom zijn zij een maatjes project gestart waarin zij zorgbehoevenden koppelen aan studenten van de opleiding sociale studies. Op deze manier doet de student werkervaring op en kan de mantelzorger van de zorgbehoevende een avond iets leuks doen.

Meer weten over dit project? Zij zijn te volgen via hun eigen blog of Facebookpagina

 

is sociaal ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was ruim 8 jaar een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top