Sandwich

Nu de zomer ten einde loopt en het schooljaar weer begint, is er een categorie mantelzorgers die met unieke uitdagingen te maken heeft: de mantelzorgers met kinderen. Ben jij een sandwich mantelzorger? Als je zowel voor een zieke ouder als voor je kinderen zorgt, zit je er midden in.

Hoewel de uren die de kinderen op school doorbrengen een soort van pauze bieden, kunnen de naschoolse eisen van huiswerk en activiteiten de last nog verzwaren. De zorg voor opgroeiende kinderen en zieke ouders kan een non-stop taak worden die elk moment van de dag in beslag neemt.

Aan de andere kant kunnen er ook voordelen zijn. Veel kinderen hebben door de situatie mee contact met hun grootouders. Ze leren meer over geduld en empathie, iets dat anders misschien niet, of veel later was gebeurd. Als kinderen de juiste leeftijd hebben kunnen ze zelfs helpen met kleine dingen, zoals bij opa blijven terwijl mamma boodschappen doet. Maar hoe behulpzaam een kind of grootouder ook kan zijn, de uitdagingen voor de verantwoordelijke ouder zijn vaak immens.

Hoewel elke gezinsdynamiek anders is, vereist een verdubbeling van iemands verantwoordelijkheden onvermijdelijk een vergelijkbare verdubbeling van de steun voor de mantelzorger. Helaas staan mantelzorgers er om bekend dat ze vrijwel nooit hulp zoeken. Als je kinderen hebt die jou net zo hard nodig hebben als een ouder wordend of ziek familielid, moet je toch op de een of andere manier steun zien te vinden. Een manier vinden om zowel als mantelzorger als als ouder aanwezig te kunnen zijn is uitermate belangrijk.

Het advies voor mantelzorgers blijft hetzelfde: zoek steun, accepteer hulp, neem voldoende pauzes en zorg in het algemeen voor je eigen fysieke, mentale en emotionele behoeften, anders kun je niet voldoende zorg verlenen. Voor mantelzorgers die tegelijkertijd kinderen opvoeden is dit zelfs nog belangrijker. Als je niet voor jezelf zorgt, ben jij niet de enige die daaronder lijdt. Je kinderen lijden er ook onder, en de ouder voor wie je zorgt. Beide kanten van de sandwich lijden.

Hoe kun je dit voor elkaar krijgen als je telkens naar verschillende kanten wordt getrokken door mensen die je dierbaar zijn? Hier zijn wat dingen die je kunt overwegen.

Accepteer de realiteit. Soms is dit de moeilijkste stap. Het is moeilijk om de gezondheid van een ouder achteruit te zien gaan, maar als dat de realiteit is, zal die achteruitgang waarschijnlijk tot de dood van die ouder voortduren. Tegelijkertijd groeit je kind snel, en heeft alle zorg nodig. Het kind heeft behoeften, je zieke ouder heeft behoeften, en jij zelf hebt behoeften. Als je al die behoeften op papier zet, zie je ze vaak duidelijker en krijg je ideeën hoe je ze kunt hanteren.

Kloon jezelf. Hoewel je jezelf technisch gezien natuurlijk niet kunt klonen, kun je wel mensen vinden die kunnen klonen wat jij doet. Ze kunnen je ouder helpen met baden of eten. Ze kunnen je kind helpen met diezelfde taken. Ze kunnen je kind naar school brengen, terwijl jij je ouder naar de dokter brengt. Deze mensen kunnen familie of vrienden zijn, maar het kunnen ook betaalde verzorgers zijn. Het kunnen vrijwilligers uit de gemeenschap zijn. Het is essentieel om mensen te vinden die kunnen klonen wat jij doet, want je kunt het niet allemaal alleen. Het zal je verbazen hoeveel mensen je willen helpen als je het vraagt.

Begin vroeg. Vaak wachten mensen tot ze lichamelijk en emotioneel instorten voordat ze hulp zoeken. Wacht niet zo lang. Je kunt hulp gaan zoeken op het moment dat je beseft dat je mantelzorger wordt. Zoek contact met je familie en vrienden. Gebruik sociale media om je vrienden- en kennissenkring uit te breiden. Neem contact op met ondersteunende netwerken voor mantelzorgers. Kijk naar mogelijkheden voor kinderopvang. Maak een lijst van de mogelijkheden en zet de hulptrein meteen in gang. Er zijn veel mensen die je willen helpen, maar zij hebben ook even tijd nodig om die hulp in hun eigen leven in te plannen.

Denk ook aan de voordelen. Hoewel het misschien niet altijd zo lijkt, is deze tijd met je ouder of dierbare een kostbare tijd. Hetzelfde geldt voor de tijd met je opgroeiende kinderen. Je kan je gemakkelijk verliezen in de drukte van het mantelzorg leven waardoor je deze speciale momenten samen niet echt waardeert, of niet beseft dat ze bijzonder zijn. Hoe stressvol het ook is om je ouder achteruit te zien gaan of je kind te zien huilen, op een dag kijk je op deze momenten terug en ben je dankbaar dat je ze hebt gehad. Ondanks je dagelijkse strubbelingen kun je proberen om elk moment te koesteren en te beseffen dat je blij kunt zijn dat je elkaar hebt.

Hoe je het uiteindelijk ook doet, onthoud altijd dat je je best doet. Je bent niet perfect. Niemand is perfect. Ondanks je tekortkomingen en je onvermogen om drie mensen tegelijk te zijn, zijn je dierbaren oh zo gelukkig dat ze jou aan hun zijde hebben. Je bent een geschenk voor je zieke ouder en voor je kinderen. Je doet iets verbazingwekkends en iedereen weet het. Dank je wel, voor alles dat jij aan anderen (en hopelijk jezelf) geeft!

Door Kathi Koll. Ze is de oprichter van de Kathi Koll Foundation en auteur van ‘Kick-ass Kinda Girl: a memoir of life, love, and caregiving.’

The Kathi Koll Foundation | Supporting Family Caregivers

is vertaalster, musicus en werkt als taalcoach voor Rosetta Stone. Ze woont en werkt in Florida, in de Verenigde Staten.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top