“Regeltjes gehandicaptenzorg kosten miljoenen!”

gelezen2Dat iedere gemeente er weer eigen boekhoudregeltjes op nahoudt, hangt gehandicapteninstellingen de keel uit. Naar eigen zeggen zou het hen miljoenen schelen als daarin één lijn wordt getrokken. We lazen erover in De Telegraaf en delen dit artikel graag met jullie!

Dat stelt VGN, de brancheorganisatie voor gehandicaptenorganisaties, in aanloop naar het Tweede Kamerdebat woensdag over regeldruk in de zorg. Volgens directeur Frank Bluiminck kost de overheveling van zorgtaken naar gemeenten de gehandicaptenzorg zeker 12 miljoen euro aan extra administratie. Ook zijn instellingen vaak nog eens 3000 euro kwijt aan accountantskosten, omdat veel gemeenten een aparte accountantsverklaring willen.

„Iedere gemeente houdt er weer een andere boekhouding op na die wij moeten naleven”, legt Bluiminck uit. „Soms moet een instelling daarvoor in plaats van twee, maar liefst zes mensen op de administratie zetten. Dat kost heel veel geld dat anders naar de kwaliteit van de zorg had kunnen gaan.”

Bluiminck is er niet gerust op dat het hier slechts een tijdelijke situatie betreft. „Het is nu al anderhalf jaar geleden dat die omslag naar de gemeenten plaatsvond. En sindsdien zijn er heus wel voorstellen gedaan om het makkelijker te maken, maar omdat gemeenten dat nu zelf bepalen, zie je dat er in de praktijk weinig van terecht komt. Daarom vinden wij dat dit aspect weer centraal geregeld moet worden.”

Bron: De Telegraaf, artikel geschreven door Lise Witteman

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top